Topveteranen

Topveteranentennis

Voor de nationale veteranentop organiseert de KNLTB tweemaal een Nationaal Kampioenschap, in maart (indoor) en in augustus (outdoor). Ook organiseert de KNLTB jaarlijks een Veteranen Najaarscompetitie voor veteranenploegen van clubs. Daarnaast worden er internationale veteranentoernooien in Nederland georganiseerd.

Uit de Nederlandse veteranentop wordt een selectie gemaakt die wordt uitgezonden naar de Seniors World Team Championships, welke jaarlijks georganiseerd worden door de Internationale Tennis Federatie (ITF). 

Wereldkampioenschappen (WK)

De International Tennis Federation (ITF) organiseert jaarlijks wereldbekerwedstrijden (teams) en wereldkampioenschappen (individueel) voor veteranentennissers. De veteranentennissers worden vanaf 2015 daarbij onderverdeeld in drie leeftijdsgroepen, te weten ‘young seniors’ (35 tot en met 49 jaar), ‘seniors’ (50 tot en met 64 jaar) en ‘super-seniors’ (65 jaar en ouder). Locatie en speelperiode wordt per leeftijdsgroep bepaald. Daarnaast kennen de groepen een onderverdeling in leeftijdscategorieën per vijf jaar (35+, 40+, 45+, etc). 

WK Young Seniors 

Het WK Young Seniors 2017 (35+, 40+ en 45+) vindt van 19 tot en met vrijdag 24 maart 2017 in Cape Town, Zuid-Afrika. Onderstaande teams worden namens Nederland uitgezonden naar dit WK. Lees hier meer over het WK en de resultaten.

Uitzendingen herenteams

35+

40+

45+

Martijn van Haasteren

Bart Beks

Frank van den Heuvel 

Dennis Kockx

Dennis Bank

Marcus Hilpert

Jasper Smit 

Bas Snelders

Jeroen Bok

Uitzendingen damesteams

35+

40+

45+

Olga Kalyuzhnaya

Caroline de Vries

Eveline Hamers

Kim Kilsdonk

Mireille Bink

Eva Haslinghuis

Andrea van den Hurk

Stephanie Gomperts

Marielle Spekreijse

WK Seniors

Het WK Seniors 2016 vond plaats van 19 tot en met 24 juni 2016 in Helsinki, Finland. Er werden door de Nederlandse veteranen successen geboekt. De Nederlandse mannen in de leeftijdscategorie 50+ hebben zilver veroverd. Vier landgenoten haalden in de Finse hoofdstad Helsinki de finale in het dubbelspel, maar grepen naast de titel. Liselot Prechtel heeft een zilveren plak veroverd op de ITF Seniors World Individual Championhips 50+ in Helsinki, Finland.

WK Super-seniors 

Het WK Super-Seniors 2016 (65+, 70+, 75+ en 80+) vindt plaats van 12 tot en met 17 september 2016 in Umag, Kroatië. In de week aansluitend op de ITF Super-Seniors World Team Championships vinden de ITF Super-Seniors World Individual Championships plaats. Vier teams in de leeftijdscategorie 65+, 70+ en 75+ vertegenwoordigen Nederland in Kroatië.

Uitzendingen herenteams
65+ 70+ 75+

Frank van Lerven

Ed Sasker Peter Blaas
Henk Korteling Nico Welschen Peter Buter
Henk Venema  Ben de Jel Be Lenten
Peter Vaarties Hans Adama van Scheltema Hans Bronkhorst
Uitzendingen damesteams
  70+  
  Elly Krocké  
  Marijke ter Heerdt-Poelman  
  Anneke Jelsma-de Jong  
  Patricia Blaas-van den Heuvel   

Uitzendbeleid topveteranentennis

De KNLTB heeft de intentie uitgesproken bij de beste 10 tennislanden van de wereld te behoren, zowel voor breedtesport, topsport als topveteranentennis. Het uitgangspunt bij alle nominaties voor het uitzendbeleid is dat teams een reële kans hebben op een topklassering/medaille. 
Een belangrijke wijziging ten opzichte van voorgaande jaren is dat er met ingang van 2014, in principe, teams van vier spelers worden uitgezonden. De selectievoorwaarden zijn ook aangepast: naast prestaties bij NVK en NOVK, worden ook prestaties bij internationale toernooien, nationale (veteranen) toernooien en competitie, veel meer dan in het verleden, meegenomen. Tevens wordt er gekeken naar DSS en de positie op de veteranenranglijst. 
Teams die niet voldoen aan het gestelde uitgangspunt een reële kans op een topklassering te halen, maar wel kans hebben op het “linkerrijtje” krijgen de mogelijkheid op eigen kosten deel te nemen. 
Alle uitgezonden spelers zijn bewezen fit en blessurevrij. Bij twijfel kan de KNLTB om een (sport)keuring vragen. De KNLTB vindt het belangrijk dat de definitieve selectie deelneemt aan de NOVK en NVK.

Nieuwsbrief

De KNLTB bundelt vanaf nu al zijn actualiteiten in één nieuwsbrief; de MijnKNLTB nieuwsbrief. De veteranennieuwsbrief komt hiermee te vervallen. In de MijnKNLTB nieuwsbrief lees je naast het veteranennieuws ook interessante aanbiedingen en word je op de hoogte gehouden van alle KNLTB georganiseerde evenementen en de laatste nieuwtjes uit tennisland.