01 mei - 07 mei

World Team Cup

Locatie:
Baia di Conte en Alghero Tennis Club
Plaats:
Sardinië

Op het Italiaanse eiland Sardinië vindt van 1 tot en met 7 mei de World Team Cup plaats. Op het landentoernooi voor rolstoeltenniss(t)ers is Nederland vertegenwoordigd in alle disiplines.

Het Nederlandse herenteam bestaat uit routinier Maikel Scheffers en de talenten Rody de Bie en Carlos Anker. Onze landgenoten eindigden vorig jaar, toen het toernooi in Tokyo werd gehouden, als vijfde.

Onder leiding van Dennis Sporrel vormen Diede de Groot, Aniek van Koot en Michaela Spaanstra namens Nederland het te kloppen team op Sardinië. Oranje won vorig jaar de finale van China. Nederland bleef ongeslagen en stond het hele toernooi, elf wedstrijden, zelfs maar één set af. 

Het juniorenteam bestaat uit Roos Schröder, Fleur Gobes en Coen van Werkhoven. 

Quads

Quadspelers vormen een speciale categorie. Zij hebben naast functieverlies in een of beide onderste extremiteiten ook een beperking in een of beide armen of handen. Met Sam Schröder als nummer acht van de wereld op de quads-ranglijst hoopt Nederland dit jaar ook op dit onderdeel een gooi te doen naar eremetaal. Nederland stuurde in eerdere jaren geen quadteam naar de World Team Cup en kreeg voor deze editie een wildcard. Naast Schröder behoren Dorrie Timmermans-van Hall en Niels Vink tot de Oranje-formatie.

Schröder vormde vorig jaar met Ruben Spaargaren nog het Nederlandse juniorenteam dat als derde eindigde na een overwinning op Groot-Brittannië. 

Wereldtop

Bij de World Team Cup komt de wereldtop van het rolstoeltennis bij elkaar om te strijden om de wereldtitel voor landenteams. Het jaarlijks terugkerende toernooi is vergelijkbaar met de Davis Cup (heren) en de Fed Cup (dames) in het valide tennis en verhuist elk jaar naar een ander land. In 2014 werd het voor het laatst in Nederland gehouden en ons land is volgend jaar weer gastheer. Lees hier bij welke verenigingen de KNLTB het toernooi organiseert.

Opzet

De mannen spelen in vier poules van vier landen waarbij alleen de groepswinnaars door gaan naar de halve finales. De nummers twee spelen om de plaatsen vijf tot en met acht en de overige posities worden ook op deze manier beslist.

De vrouwen treden aan in vier poules van drie teams waarbij de winnaars de halve finales bereiken. De quads en de junioren spelen in twee groepen van vier landen, waarvan de nummers één en twee doorgaan naar laatste vier.

Klik hier voor meer informatie over de World Team Cup.