Rus: 'We hebben altijd leuke weken met elkaar'

Het Athlon Nederlands Fed Cupteam neemt het komend weekeinde in Trélazé op tegen Frankrijk in de halve finales van het landentoernooi voor vrouwen. Op deze website staat vanaf vandaag (maandag 11 april) tot en met donderdag elke dag een interview met één van de vier speelsters die zijn geselecteerd door captain Paul Haarhuis. We trappen af met Arantxa Rus.

Arantxa Rus

Geboortedatum: 13 december 1990

Geboren in Delft

Woont in Den Haag

Linkshandig

Fed Cup-debuut: 2008, Europees/Afrikaanse Zone Groep 1. Tegenstander: Portugal. Eerste wedstrijd: Rus-Neuza Silva 7-5, 6-4.

"Ik was zeventien en had toen net de Australian Open jeugd gewonen. Ik ging meteen door naar de Fed Cup. Dat was binnen in Hongarije, in Boedapest. Dat ging heel goed. We speelden zelfs een promotiewedstrijd om hogerop te komen. Die verloren we toen van Jankovic en Ivanovic. Eigenlijk ging het dus meteen heel goed in de Fed Cup."

Wij legden de dames een aantal keuzes voor en vroegen hen: wat heeft jouw voorkeur?

Indoor of outdoor? "Outdoor. Gravel is mijn favoriete ondergrond. En ik vind het gewoon lekker om buiten te spelen in de zon. Buiten is lekkerder dan binnen vind ik."

Fed Cup of WTA/ITF-tour? "Fed Cup. Het is gezellig om in een team te zijn en we hebben altijd heel leuke weken met elkaar."

Gravel of gras? "Gravel." (zie eerste antwoord)

Serveren of retourneren? "Serveren."

Backhand of forehand? "Forehand. Mijn forehand kan ik iets zwaarder (met meer topspin, red.) spelen. Daar kan ik meer winners mee slaan dan met m'n backhand. Backhand vind ik ook lekker alleen mijn forehand is iets meer een wapen. Ik moet wel zeggen, op snellere banen vind ik een backhand iets fijner want dan kun je niet echt een zware bal spelen. Maar op een langzame baan is de forehand zeker mijn sterkere punt."

Aan de gewichten hangen of conditie/looptraining? "Een combinatie. Één ding doen is saai. Combineren is het leukst. Als ik moet kiezen is tennis natuurlijk het leukst, maar ik heb geen hekel aan die fysieke trainingen."

Volle bak publiek. Steuntje in de rug of extra druk? "Ik vind het fijn als er veel publiek is. Leuk om voor zoveel mensen te spelen. Daar doe je het eigenlijk voor. Voor die grote banen, dat zijn de mooiste wedstrijden denk ik."

Tot slot vroegen wij: wat verwacht je van de wedstrijd tegen Frankrijk?

"We zijn al die laatste ontmoetingen zonder verwachtingen ingegaan. En dat gaan we deze wedstrijd ook weer doen. Gewoon goed trainen, lekker met het team een week bezig zijn en dan knallen in het weekeinde." Rus zegt niet echt bezig te zijn met of ze gaat spelen of niet. "Je gaat er als team heen. We gaan gewoon kijken hoe iedereen zich voelt, hoe iedereen speelt en dan beslist Paul vanzelf over de beste opstelling. Het gaat er uiteindelijk om dat je met het team wint."

Cindy Burger, Richel Hogenkamp en Kiki Bertens komen de volgende dagen aan bod.

Volg het Athlon Nederlands Fed Cupteam via Facebook, TennisTV en www.knltb.nl/fedcup.