Talenten in actie op Menzis NJK; Weststrate gaat voor derde titel

Het is wellicht nog een jaar te vroeg voor hem, maar Lodewijk Weststrate gaat komende week op de Menzis Nationale Jeugd Kampioenschappen voor een derde titel in vier jaar tijd. De toppers van de toekomst strijden op de banen van Tulip Tennisvereniging in Hilversum voor de nationale titels.

363 tennistalenten komen van maandag tot en met zaterdag, met een uitloop naar zondag, in actie in vier verschillende leeftijdscategorieën (tot en met 12, 14, 16 en 18 jaar). Zij hopen zich te scharen in tot de verbeelding sprekende rijtjes. De grootsten aller tijden drukten hun stempel op de jeugd kampioenschappen. De allergrootste, Richard Krajicek, won drie jaar achter elkaar (1982, 1983 en 1984). Twee keer op rij won hij in de laagste leeftijdscategorie en een jaar later in de '14'. Dat Krajicek vervolgens voorbij werd gestreefd door leeftijdsgenoten om dat in zijn profloopbaan ruimschoot goed te maken is algemeen bekend.

Een speler die van begin tot eind domineerde op de NJK is Mark Koevermans. De Davis Cup-held van 1993 (het mirakel van Vall d'Hebron) leverde een unieke prestatie door de titel te veroveren in 1979, 1980 (-12), 1981, 1982 (-14), 1983 (-16) en 1985 (-18).

Klik hier voor alle winnaars (mannen en vrouwen) van de NJK door de jaren heen.

Twee op zak, twee te gaan

Het aantal van zes titels is voor Lodewijk Weststrate ver weg, maar de op 1 juli 15 jaar geworden Leidenaar is wel goed op weg om zich in alle vier de categorieën te kronen tot kampioen. '12' en '14' zijn al binnen en op de indoorkampioenschappen eerder dit jaar reikte Weststrate tot de laatste vier in zowel de '16' als de '18'.

"Ik ben nu eerstejaars zestien. Ik zou dit jaar wel kunnen winnen, maar het wordt zeker lastig. Er zijn ook veel andere goede spelers." Weststrate geeft zichzelf in ieder geval volgend jaar een grote kans. En met de juiste vorm acht hij dit zich ook dit jaar niet kansloos. "Als ik goed speel, kan ik al wel winnen."

Weststrate haalde dit jaar op de Nationale Overdekte Jeugd Kampioenschappen (NOJK) de halve finales. Hij verloor daarin met 6-3, 6-4 van de latere winnaar Sidané Pontjodikromo. "Ik had iets meer verwacht." Doordat hij (minimaal) de kwartfinales had bereikt mocht hij ook meedoen aan de hogere leeftijdsgroep, tot en met achttien. Daarin haalde hij ook de laatste vier. En dat was dan weer boven verwachting. "Ja, dat was wel heel goed", lacht hij.

Weststrate is één van de grootste talenten die er in Nederland rondlopen. Hij heeft er naar eigen zeggen alles voor over om prof te worden. Weststrate zit op het Leonardo College in Leiden, een Loot-school. Dat betekent dat zijn schoolrooster kan worden aangepast aan zijn tennisleven. Het is een school speciaal voor talentvolle sporters.

Zestien uren per week telt zijn trainingsschema. "Ik heb maandag een rustdag en ik train op alle andere dagen. Dinsdag drie uren, woensdag drie, donderdag drie, vrijdag twee, zaterdag drie en zondag twee." Vier van die zestien uren bevatten conditietraining. "Ik heb er geen hekel aan, maar ik sta liever op de baan, zoals de meesten denk ik."

Nummer één-positie

"Ik wil gewoon een hoge ATP-ranking krijgen. Nummer één van de wereld is natuurlijk een doel, maar laten we maar beginnen met de top honderd halen", aldus Weststrate.

Het gezin Weststrate heeft nog een talentvolle tennistelg. Naast Lodewijk timmert ook Bastiaan aan de weg in het juniorencircuit. "Mijn vader en moeder stonden allebei in de jeugd bij de beste acht van Nederland." Tot de rangen der proftennissers schopten zij het niet. Als de voortekenen niet bedriegen, gaat Weststrate die belofte wel vervullen. En anders is er altijd nog zijn twee jaar jongere broertje Bastiaan, die vorig jaar net als Lodewijk de beste was in zijn leeftijdscategorie op de NJK (tot en met 12 jaar).

8-8-216: update Westrate

Helaas is vandaag bekend geworden dat Lodewijk Westrate zich geblesseerd heeft moeten afmelden voor de NJK. 

Aanvangstijden

De opening van de NJK is op maandag 8 augustus om 9.00 uur op het park van Tulip Tennisvereniging in Hilversum. Aansluitend zullen de eerste partijen gespeeld worden. Op dinsdag 9 augustus starten de wedstrijden om 9.00 uur, de overige dagen om 10.00 uur. De finales worden op zaterdag 13 augustus gespeeld, met een eventuele uitloop naar zondag 14 augustus.

KNLTB Events App

Speciaal voor de grote Nederlandse tennisevenementen heeft de KNLTB de speciale KNLTB Events app ontwikkeld. Via deze app blijven bezoekers en andere geïnteresseerden gemakkelijk op de hoogte van wat er tijdens deze evenementen gebeurt.

In de app vind je onder andere het programmaboekje, de dagjournaals, actuele video's en social media updates van de KNLTB. Momenteel staat de app in het teken van de Menzis NJK.

Downloadlinks

Apple: https://itunes.apple.com/nl/app/knltb-events/id1086561917?mt=8

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.fctouch.knltb&hl=nl