Blog bondsarts Babette Pluim: Hoe kom je actief en gezond de feestdagen door?

Na de hectiek van de laatste paar dagen met werk afmaken, mails beantwoorden, cadeautjes kopen en/of eten inslaan zijn de feestdagen eindelijk daar! Gezellig eten met de familie, films kijken, even loskomen van de dagelijkse beslommeringen en terugkijken op het afgelopen jaar… 

Maar alleen maar eten en verder niets doen voelt niet voor iedereen even prettig. Hoe kun je uitrusten en toch lekker actief blijven, om daarna met een prettig gevoel het nieuwe jaar te beginnen?  

Diverse tennisverenigingen hebben met de feestdagen een kersttoernooi georganiseerd en dat is natuurlijk een hele mooie keuze! Via de KNLTB toernooizoeker kun je alle toernooien in jouw regio vinden.

Maar daarnaast zijn er nog vele andere opties en de meest eenvoudige daarvan wil ik nu bespreken: ga gewoon eens lekker wandelen en hou bij hoeveel stappen je zet! Bij meer dan 5000 stappen heb je een actieve levensstijl en bij zo’n 10.000 stappen heb je al een echt fitte en gezonde levensstijl!  Hoe motiverend is het wel niet om te zien dat je dat ook een paar dagen achter elkaar gehaald hebt?

Heb je een I-phone, download dan de Gezondheid-app en je stappen worden automatisch geteld. Ook de Samsung heeft een dergelijke applicatie. Het mooie is dat je niet alleen kunt zien hoeveel stappen je per dag genomen hebt, maar ook op welk moment. Daarnaast kun je per week en maand terugkijken en ook het aantal trappen dat je genomen hebt wordt geteld. 

Andere applicaties die je kunt downladen zijn onder andere de Accupedo stappenteller en de Runtastic Pedometer. Heb je geen smartphone, dan kun je kiezen voor een bewegingsarmband (bijvoorbeeld van Fitbit, Jawbone, of Polar loop) of een stappenteller (bijv. Medisana ViFit, MIO Alpha Move of de Omrong Walking Style).

Het gaat er hierbij niet om dat je precies 10.000 stappen loopt, maar dat je inzicht krijgt in wat je (niet) doet en op basis daarvan kan besluiten je gedrag te veranderen. Het kan net dat duwtje in je rug zijn dat je nodig hebt om in beweging te komen en te blijven…

Bij tennis zijn er inmiddels ook al wat sensoren beschikbaar, nog niet om je stappen maar wel om je slagen te tellen en slagsnelheid te meten. Zo zijn daar onder andere de Sony Tennis Sensor, de Zepp, de Qlipp, de Babolat Play en de Babolat Pop, waarbij met name de Sony Tennis Sensor, Babolat Play en Babolat Pop goed uit onze eigen testen kwamen.

Maar gelukkig hoeven we niet onze slagen en stappen te tellen om te weten dat tennis een gezonde sport is! Met twee á drie keer per week tennissen voldoe je aan de norm voor gezond bewegen.    

Alleen… vandaag heb ik nog maar 414 stappen genomen, dus het wordt tijd dat ik naar buiten ga! Hoeveel stappen heb jij al genomen?

Fijne feestdagen en een actief, gezond en gelukkig nieuw jaar gewenst!