Van de Zandschulp pakt nationale titel na zege op Haase

Botic van de Zandschulp is de verrassende nieuwe Nederlands kampioen tennis. In de eindstrijd van de Lotto NK Tennis in Rotterdam won Van de Zandschulp in drie sets van titelverdediger Robin Haase.

Van de Zandschulp was met 4-6, 7-6 (5) en 6-4 te sterk voor de nummer één van de plaatsingslijst. Van de Zandschulp zette met de zege op Haase een kroon op een fantastische week in het Topsportcentrum. Hij won in het enkelspel van de nummers één, twee en vier van de plaatsingslijst. Ook schreef hij met Sidney de Boer het dubbelspel op zijn naam. "Het was een fantastisch toernooi, het kon niet beter. Een mooie eerste keer hier voor mij."

Van de Zandschulp begon matig aan de partij. Hij leverde gelijk zijn opslagbeurt in. Op 5-3 werkte de tennisser uit Wageningen drie setpoints weg. Hij kreeg in de daaropvolgende game nog een breakkans, maar Haase pakte de set met 6-4.

In de tweede set vielen er geen break te noteren. Van de Zandschulp kreeg wel enkele breakpoints, maar Haase behield telkens zijn opslag. Met een fraai punt nam hij in de tiebreak een 6-4 voorsprong. Haase produceerde nog een ace, maar het tweede setpoint was raak voor de 21-jarige Van de Zandschulp.

In set drie kwam Haase met 3-1 voor, maar daarna won Van de Zandschulp vier games op rij. Hij brak Haase op love, 4-3. Haase kreeg de kans op een rebreak, maar hij liet een breakpoint onbenut. Haase kreeg bij 5-4 nog twee kansen op een break, maar Van de Zandschulp trok met 6-4 aan het langste eind. "Een geweldige wedstrijd, een mooie finale", zei Van de Zandschulp na afloop.

Voor zijn sterke prestaties in het tweede deel van dit jaar heeft Van de Zandschulp een wildcard ontvangen voor het kwalificatietoernooi van het ABN AMRO-toernooi, op 11 en 12 februari in Ahoy.

Alle uitslagen van vandaag: