Rolstoeltennissters Griffioen en Van Koot pakken titel Australian Open

Jiske Griffioen en Aniek van Koot hebben ten koste van Diede de Groot en Yui Kamiji de dubbelspeltitel veroverd op de Australian Open. Het is hun eerste Grand Slam-dubbelspelzege sinds de US Open van 2015.

De titelfavorieten versloegen de Nederlands/Japanse combinatie met 6-3, 6-2. De Groot en Kamiji begonnen sterk en namen een 3-1 voorsprong in de finale. Dat was voor Griffioen en Van Koot het moment om een tandje bij te schakelen. Ze draaiden het volledig om en wonnen zeven games op rij (6-3, 2-0).

De Groot en Kamiji kwamen terug tot 2-2 en leken op weg om ook een derde game op rij te winnen, maar van 30-0 voor verloren ze vier punten op rij. De Groot gaf haar servicegame uit handen met twee dubbele fouten. Dat bleek de genadeslag. Griffioen en Van Koot wonnen ook de laatste drie games: 6-2.

Voor De Groot (20) was het de eerste finale op een Grand Slam-toernooi. Zij maakte in Melbourne haar Grand Slam-debuut.

Vier toernooien ongeslagen

Griffioen en Van Koot zijn nu al vier toernooien ongeslagen, maar het was tevens meer dan een jaar geleden dat ze hun laatste Grand Slam-titel pakten als koppel. Dat was op de US Open van 2015. Griffioen en Van Koot verloren vorig jaar de finale van de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon. Ze wonnen echter wel het felbegeerde goud op de Paralympics en lieten de Wheelchair Doubles Masters schieten.

Griffioen speelt komende nacht ook de enkelspelfinale in Melbourne. Een finale tussen de nummers één (Griffioen) en twee (Kamiji) van de wereld.