Hoe kies ik het juiste racket?

Ben jij al helemaal klaar voor de competitie? Of ben je nog op zoek naar een nieuw racket? Dan is dit hét moment om nog een nieuwe aan te schaffen, zodat je nog kunt trainen voordat de competitie begint. Racketdeskundige Luke van der Mark van TennisDirect beantwoordt zes prangende vragen over rackets, zodat jij het juiste racket vindt dat bij jouw speelstijl past.

Wat moet ik weten als ik een nieuw racket wil?

“Wij kijken als eerste wie we voor ons hebben. Daarvoor vragen we naar het aantal tennisjaren dat je achter de rug hebt, welke leeftijd, welk niveau je hebt en wat voor type speler je bent. Ben je recreatief of prestatief? De recreatieve tennissers, de vaak wat oudere tennissers, zijn opgegroeid met klassiek tennis: weinig spin in de slagen. De prestatieve spelers slaan harder en veel meer met spin. Voor iedereen zoeken we een racket dat lange tijd mee kan.”

Welk racket past bij mijn niveau?

“Aan de beginnende tennissers adviseren we vaak een allroundracket. Daarmee kunnen ze een goede basis leggen. Afhankelijk van hun doel kunnen we na vijf jaar kijken of ze een grotere of kleinere bladgrootte nodig hebben en of ze al een zwaarder racket aankunnen.

Spelers van een hoger niveau willen het liefst alles op controle gefocust hebben. Zij hebben power zat en slaan de ballen diep genoeg. Voor hen kijken we voornamelijk naar de zwaardere rackets en een kleiner blad. Ook zijn dat vaak stijvere rackets met meer carbon. De zware, stugge bladen zijn vaak voor de drietjes en dikke frames/lichte rackets zijn vaak voor mensen boven de 65. Dit om de spieren en gewrichten zo min mogelijk te belasten, zodat ze nog heel lang kunnen blijven tennissen.”

Hoe kies ik het juiste merk?

“Dat is afhankelijk van je speelstijl. Zo zijn er merken die binnen elk model heel veel power bieden. De bal springt dan makkelijk van je racket af. Ook heb je merken die gericht zijn op meer controle; die hebben dunnere en hoekige frames. Bij die rackets krijg je de ballen wat makkelijker op de plek waar je ze wil hebben. KNLTB partner Dunlop biedt voor ieder wat wils. Het is een controlemerk, maar het heeft ook powergerichte frames. Laatst is de natural tennislijn uitgekomen, met onder meer de R 5.0. Dat is een racket met een dik, bol frame. En hoe boller, hoe meer power en comfort.”

Hoe kies ik de juiste besnaring?

“Oudere mensen hebben het meeste aan een comfortabele, dunne snaar. Die slaan hun snaren niet zo vaak meer kapot. De prestatieve spelers hebben meer aan een hardere polyester snaar puur om de duurzaamheid te bevorderen. Hoe meer je met spin slaat, hoe meer je over de snaren wrijft. En dan is de slijtage een stuk hoger dan iemand die weinig met spin slaat. Voor iemand die één keer per week traint en in het weekend competitie speelt en één keer per jaar zijn snaar kapot slaat, is een zachte snaar perfect. Iemand die vaker traint, zal hem vaker moeten vervangen. Sla je jouw racket om de maand kapot, dan kijken we of we de lengtesnaar duurzamer kunnen maken. De lengtesnaar gaat namelijk negen van de tien keer kapot. Als je die vervangt voor een hardere stuggere snaar verleng je de duurzaamheid maal drie.”

Hoe zie ik wanneer ik mijn racket opnieuw moet bespannen?

“Dat kan je vaak checken door even je snaren heen en weer te bewegen. Als het kraakt, weet je dat de snaar uitgedroogd is. Dat voel en hoor je ook. De eigenschappen van de snaar zijn dan dood. De functie van een soepele snaar moet comfort bieden en elastisch zijn.”

Heb je nog andere tips?

“Het is altijd goed om twee rackets te hebben. Mocht je nou een keer tijdens de competitie de bal verkeerd op het frame raken, kan je snaar kapot gaan. Dat is pech, dat kan gebeuren. Maar als je één racket hebt, dan sta je. Daarom adviseren wij om twee dezelfde rackets aan te schaffen, en niet twee verschillende. Single met het ene racket, dubbel met de andere. Dan verlies je gelijkmatig je spanning.

Daarnaast is het heel verstandig om je basisgrip regelmatig te vervangen. De basisgrip moet comfort bieden, dat zijn vaak de dikkere grips. Na drie, vier maanden tennissen gaat er vocht in je basisgrip zitten. Dat raakt verzadigd van je zweet. Pak je na twee weken je racket weer, kan het zijn dat je basisgrip al heel erg nat is. Dat komt omdat die verzadigd is. Check dus voordat de competitie begint goed of je grip aan vervanging toe is.” Op zoek naar een nieuwe grip? Kijk dan eens naar de grips van Dunlop.

Voor meer informatie over tennisrackets kijk hier.