Zes tips van Sjeng Schalken om goed voorbereid aan de competitie te beginnen

De KNLTB Voorjaarscompetitie staat weer voor de deur. Vanaf april tot en met juni kunnen alle tennisliefhebbers aan één van de grootste tenniscompetities ter wereld hun kunsten vertonen. Sjeng Schalken zorgt ervoor dat jij goed voorbereid aan de competitie kunt beginnen. De voormalig toptennisser geeft je zes handige tips.

Tip 1: Ga met een goede conditie de baan op

Dit is meteen de belangrijkste tip. Het is niet slim om eind maart voor het eerst een balletje te gaan slaan. Je hebt minimaal twee maanden de tijd nodig om je lichaam scherp te krijgen en te laten wennen aan de (gravel)banen. Als je één of twee keer per week traint over twee maanden ben je in ieder geval goed voorbereid. Doe je dat niet, loop je het gevaar een blessure op te lopen (zie ook de tips van bondsarts Babette Pluim). En dat zou erg jammer zijn, want dan is de competitie zo weer voorbij.

Tip 2: Zorg ervoor dat je materiaal in orde is

Voordat de competitie begint, is het slim om je racket opnieuw te laten bespannen. En met een goede grip eromheen zorg je ervoor dat je handen niet steeds wegglijden. Mocht je in deze periode nog op zoek gaan naar een nieuw racket, dan kan Jean-Julien Rojer je vast wel helpen. Maar je kan ook terecht bij TennisDirect. Daar helpen ze je graag verder bij de aanschaf van een nieuw racket of als je een nieuwe bespanning in je racket wilt. Overige informatie over het vinden van het juiste racket vind je hier.

Tip 3: Vind de juiste mensen in je team

Tennissers spelen niet alleen competitie om te winnen, maar ook om er een gezellige dag van te maken. Natuurlijk zoek je teamgenoten die een vergelijkbaar niveau hebben, maar je moet ook een klik met elkaar hebben, zowel op als naast de baan. De meeste teams zijn vriendenteams. Meestal moedig je elkaar aan en ga je daarna samen wat eten en drinken. Toen ik competitie speelde, gingen we bijvoorbeeld ’s avonds met zijn allen ergens eten. Ook hebben we met het team weleens een golfdag georganiseerd. Dat is goed voor de teambuilding!

Tip 4: Schaf teamkleding aan

Het is natuurlijk erg leuk als je als team dezelfde kleding draagt. Dat geeft een echt teamgevoel. Bij TennisDirect kun je teamkleding aanschaffen. Daar vind je vanaf volgende week ook de teamkleding van Sjeng Sports. Op deze site kun je ook al je andere spullen voor de competitie vinden , zoals schoenen, handdoeken, sokken en polsbandjes. Het is bijvoorbeeld heel handig om twee paar schoenen te hebben: één voor gravel (met een visgraatprofiel) en één voor kunstgras (omnicourt zool). En koop ook een pet, want als de zon schijnt, is dat niet prettig kijken als je serveert of een smash moet slaan.

Tip 5: Neem genoeg water mee

Water drinken is enorm belangrijk! En niet alleen tijdens de wedstrijd, maar ook voordat de wedstrijd begint is het zaak om veel water drinken. Zelf drink ik ook altijd water in de pauzes, anders is er een kans dat je hoofdpijn krijgt. Verder moet je ’s ochtends goed ontbijten en een aantal broodjes smeren voor tussendoor. Een banaan zou je kunnen eten tijdens de wedstrijd, maar dat is meer om het hongergevoel weg te krijgen.

Tip 6: Ken de spelregels, maar houd het vooral eerlijk

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik de spelregels ook niet helemaal tot in perfectie ken, maar stel dat er een discussie is, dan speel je een let. Ik denk dat je er met je tegenstander wel uit moet komen. Het is heel belangrijk dat er een goede sfeer hangt op de baan zodat je een leuke tijd hebt met elkaar. Dus vandaar dat ik zeg: ken de spelregels maar fair play is het belangrijkst!