Janssen gaat dit jaar voor titel in hogere leeftijdsklasse: 'harder werken voor de punten'

Stijn Janssen schaarde zich vorig jaar in een fraai rijtje met kampioenen op de Nederlandse Overdekte Junioren Kampioenschappen (NOJK). Spelers als Tim van Rijthoven, Thiemo de Bakker en Antal van der Duim, en in een verder verleden Raemon Sluiter en Mark Koevermans gingen hem voor als winnaar bij de jongens tot en met veertien jaar. Met Janssen, die dit jaar de titel hoopt te veroveren in de leeftijdscategorie -16 jaar, blikken we vooruit op de komende Menzis NOJK, van woensdag 8 tot en met zondag 19 maart op de banen van Racket en Fitnesscentrum De Rhijenhof in Den Haag.

De deelnemerslijsten van de indoorkampioenschappen (NOJK), zijn inmiddels bekend. Bekijk hier wie er dit jaar een gooi doen naar eeuwige roem.

Een van de mooie aspecten van de nationale titelstrijd is het feit dat junior de kansen hebben om zich in vier verschillende leeftijdsklassen te kunnen meten met de concurrenten. Vaak zijn dat door de jaren heen dezelfde spelers, maar nog veel vaker vallen er op de harde weg naar de top spelers af. Voor Janssen, die op 30 april vijftien jaar wordt, is het dit jaar wennen in een hogere leeftijdscategorie. Hij is overgestapt van -14 naar -16 jaar.

"Het gaat allemaal een stukje sneller. Je moet nog harder werken voor de punten. Mentaal is het weer een stapje hoger en fysiek natuurlijk ook. Je kunt in de wedstrijd nauwelijks verslappen, dan ben je al snel de set kwijt. Eerder kon je nog wel eens even een game weg zijn. Nu moet je gewoon voor elk punt hard werken", zegt Janssen, die het naar eigen zeggen moet hebben van zijn service en forehand. "Mijn service is heel dominant. Daar maak ik veel (indirecte) punten mee. Ik ga er ook vaak overheen met m'n forehand, die is ook sterk. Daar kan ik veel mee doen." Janssen is naar eigen zeggen een aanvallende speler en verwacht steeds meer naar het net te gaan. "Mijn volleys gaan wel erg vooruit, maar dat moet nog veel beter." Als voorbeeld noemt Janssen Milos Raonic. Net als de Canadees, sinds kort getraind door Richard Krajicek, heeft Janssen zijn lengte mee. Met zijn 1m98 is hij nu al een reus op de baan, zeker in vergelijking met leeftijdsgenoten. "Het zal niet heel veel meer worden, maar er komt waarschijnlijk nog wel vijf, tien centimeter bij."

Onverwachte titel 2016

Janssen veroverde vorig jaar enigszins verrassend de titel in het jongenenkelspel -14 jaar. "Ik ging er vantevoren niet vanuit dat ik hem zou winnen. Ik speelde gewoon wedstrijd voor wedstrijd. Ze 'vielen' allemaal goed. Dat was erg mooi", zegt Janssen, die de indoortitel van 2016 en zijn overwinning in de Masters van het KNLTB Winter Jeugd Circuit 2015 als hoogtepunten in zijn prille carrière beschouwt. Op weg naar deze titels rekende Janssen af met concurrenten die hij door de jaren heen goed heeft leren kennen. Hij traint ook samen met Jesse den Hartog en Stijn Pel, bij de bond in Almere. "Dat zijn wel mijn twee grootste concurrenten", weet Janssen.

'Nieuw toernooi met nieuwe kansen'

Den Hartog en Pel hebben deze en vorige week veel vertrouwen opgedaan bij de Tennis Europe –toernooien in Zoetermeer en Rotterdam. Janssen kwam daar dit jaar niet zo goed voor de dag, maar dat zegt niks over de kansen op de NOJK, weet hij inmiddels."Vorig jaar had ik ook niet echt lekker gespeeld bij Tennis Europe in Zoetermeer. NOJK is weer een nieuw toernooi met nieuwe kansen. Ik weet dat het met trainingen goed gaat. Het moet alleen in de wedstrijden nog gaan vallen, maar daar maak ik me niet heel veel zorgen om."

Janssen vertrekt wel met een goed gevoel naar Den Haag, waar van woensdag 8 tot en met zondag 12 maart de junioren tot en met 12 en tot en met 16 jaar om de prijzen spelen. Van woensdag 15 tot en met zondag 19 maart is het de beurt aan de categorieën -14 en -18 jaar. "Ik weet wat mijn kwaliteiten zijn. Ik ga alles uit mezelf halen. Wedstrijd voor wedstrijd, alles eruit halen. Dan komt het resultaat vanzelf."

Lees maandag op www.knltb.nl een voorbeschouwing op de Menzis NOJK met Marc-Paul Burgersdijk van Burgersdijk Tennis, dat het toernooi in samenwerking met de KNLTB organiseert.

Klik hier voor meer informatie over de NOJK en bekijk het programmaboekje.