Nederlandse mannen prolongeren wereldtitel 45+, zilver voor vrouwen 35+

De Nederlandse mannen zijn in Kaapstad, Zuid-Afrika, voor het tweede jaar op rij wereldkampioen 45+ geworden. Jeroen Bok, Marcus Hilpert en Frank van den Heuvel veroverden de zogenaamde Dubler Cup op de ITF Young Seniors World Team Championships na een 2-1 overwinning op Frankrijk in de finale. Zilver was er voor de Nederlandse vrouwen 35+.

Stephanie Gomperts en Marcus Hilpert.

De gouden Nederlandse formatie moest in de finale het eerste enkelspel nog aan Frankrijk laten. Van den Heuvel verloor met 6-2, 6-3 van Benoit Parre waarna Hilpert de stand recht trok met een zege over Jacques Moers: 6-7 (9), 6-1, 6-3. In het dubbelspel waren Hilpert en Van den Heuvel te sterk voor het duo Halle/Moers: 7-5, 6-3. Vorig jaar won Oranje in de finale met 2-0 van Duitsland. Van den Heuvel en Hilpert zorgden toen ook voor de punten.

In alle zes de categorieën, op één na, hadden de Nederlandse teams zich dit jaar geplaatst voor de laatste vier.

De vrouwen 35+ (Kim Kilsdonk, Olga Kalyuzhnaya en Andrea van den Hurk) troffen in een play-off om de wereldtitel twee andere groepswinnaars, Duitsland en Frankrijk. Duitsland werd na een beslissend dubbelspel met 2-1 verslagen, maar onze landgenotes grepen net naast het goud. Frankrijk was met 2-0 te sterk. Beide enkelspelen gingen in drie sets verloren. Van den Hurk boog voor Magali Malbet met 6-7 (6), 6-3, 6-2 en Kalyuzhnaya verloor met 3-6, 6-3, 6-2 van Segolene Berger.

De Nederlandse mannen 35+ (Dennis Kockx, Martijn van Haasteren en Jasper Smit) zijn derde geworden na een zwaarbevochten 2-1 overwinning op Spanje. Van Haasteren begon in de strijd om het podium met een 6-3, 3-6, 7-5 zege op Pedro Salas-Lozano. Javier Baena Martinez klopte vervolgens Smit met 6-4, 3-6, 6-4. Het dubbelspel werd met 6-4, 4-6, 6-1 een prooi voor Smit en Van Haasteren. In de halve finales hadden onze landgenoten verloren van de latere kampioen Frankrijk.

Spanje ligt dwars

De 40+-teams werden allebei veroordeeld tot een wedstrijd om de derde plaats na een nederlaag in de halve finales tegen Spanje. Stephanie Gomperts had Nederland nog wel op voorsprong gezet door Maria Desemparados Ramon Climent met 7-5, 6-4 te verslaan, maar na een 6-2, 6-1 nederlaag van Mireille Bink tegen Rosa-Maria Andres-Rodriguez ging het beslissende dubbelspel verloren. Bink en Gomperts verloren met 6-2, 6-4 van Andres-Rodriguez en Gisela Riera-Roura. Groot-Brittannië won de strijd om de derde plaats in de Young Cup met 2-0. Caroline de Vries kwam niet in actie in de laatste twee ontmoetingen.

In de Tony Trabert Cup eindigden Dennis Bank, Bart Beks en Bas Snelders als derde na een 2-0 overwinning op Duitsland. Snelders zette Nederland op voorsprong dankzij een 6-3, 6-4 overwinning op Joerg Mitterhoffer. Beks haalde het winnende punt binnen door Christian Fuchs terug te wijzen met 7-6, 7-5. Spanje was in de halve finales met 3-0 te sterk.

Alleen in de Margaret Court Cup, vrouwen 45+, was de hoofdprijs al niet meer in beeld. Nederland (Eveline Hamers, Eva Haslinghuis en Marielle Spekreijse) eindigde hierin als vijfde na overwinningen op Zwitserland en Groot-Brittannië. In de groepsfase was Oranje achter de Verenigde Staten geëindigd en voor Duitsland en Argentinië.

Klik hier voor uitslagen van de ITF Young Seniors World Team Championships. Klik hier voor meer informatie over het toernooi, dat voor de derde keer werd gehouden. Daarvoor maakten de jongste veteranen nog onderdeel uit van de WK Seniors.

Dit weekeinde begint deel twee van de WK Young Seniors. Na de Team Championships worden van 25 maart-1 april de Individual Championships afgewerkt. Klik hier voor meer informatie.