World Team Cup 2018 bij TC Sprenkelaar en T.V. De Maten

De World Team Cup, het wereldkampioenschap rolstoeltennis voor landenteams, is door de KNLTB toegewezen aan T.C. Sprenkelaar en T.V. De Maten in Apeldoorn. Het landentoernooi voor rolstoeltenniss(t)ers wordt voor het eerst sinds 2014 weer in Nederland gehouden.

Aniek van Koot (links) en Marjolein Buis met de World Team Cup in 2014.

Vorige maand maakte de Internationale Tennis Federatie (ITF) bekend dat Nederland, als toonaangevend rolstoeltennisland, de organisatie kreeg toegewezen van de World Team Cup (mei 2018) en de Wheelchair Doubles Masters (november 2017 en 2018). In de keuze van verenigingen voor de locatie van de World Team Cup werd gekeken naar de ondergrond, het aantal banen dat beschikbaar is en natuurlijk of de vereniging welwillend staat tegenover de organisatie van zo'n groot, internationaal evenement.

"Belangrijke reden is dat we op gravel willen spelen. Ook omdat dat vanuit de ITF wordt gevraagd. De spelers zitten in het gravelseizoen. De World Team Cup zit vlak voor Roland Garros", verklaart Guus van Berkel, eventmanager van de KNLTB. "Andere voorwaarde is dat we heel veel banen nodig hebben. In ieder geval veertien banen om alle wedstrijden die week te kunnen spelen. Die combinatie, daar zijn we naar op zoek gegaan. De grootste vereniging in Apeldoorn met zoveel banen is T.C. Sprenkelaar. Toen zijn we op zoek gegaan naar een tweede park, die ook gravel moet hebben en zo dicht mogelijk bij T.C. Sprenkelaar moet liggen. En dan kom je bij T.V. De Maten uit. Deze verenigingen staan er achter en willen er echt wat van gaan maken."

De vorige keer dat de World Team Cup in Nederland werd gehouden, 2014, was T.V. Nieuwe Sloot in Alphen aan den Rijn gastheer. In tegenstelling tot volgend jaar werd het toernooi bij één vereniging afgewerkt. Van Berkel: "Die had voldoende banen, veertien buitenbanen, om op één park te kunnen spelen. Omdat de provincie Gelderland tennis als kernsport heeft opgenomen en evenementen daar een belangrijk onderdeel van zijn, was de keuze voor de provincie Gelderland voor het organiseren van deze evenementen snel gemaakt."

Gelderland Sport!

Die afspraak maakt onderdeel uit van het convenant Gelderland Sport! De rode draad van het convenant is om nog meer mensen nog meer te laten tennissen en ervan te laten genieten. De provincie Gelderland heeft de ambitie om een vooraanstaande provincie te zijn op het gebied van top- en breedtesport. Als tennisprovincie heeft Gelderland een stevige basis. Het telt ruim tweehonderd clubs met prachtige parken en meer dan 66.000 tennissers, 320 toernooien en meer dan drieduizend teams die deelnemen aan de verschillende competities.

Nederland rolstoeltennisland

De afgelopen decennia is Nederland invloedrijk in het internationale rolstoeltennis. De Nederlandse rolstoeltennisselectie behoort al jaren tot de wereldtop. Met name bij de dames is de Nederlandse dominantie groot. Jiske Griffioen is de nummer één van de wereld, en Diede de Groot, Aniek van Koot en Marjolein Buis bevinden zich ook in de top zes. Maikel Scheffers is de nummer acht van de wereld bij de heren.