Hogenkamp bezorgt Oranje het beslissende punt in Bratislava

Het Nederlands Fed Cupteam blijft actief in de Wereldgroep. Richel Hogenkamp haalde tegen Slowakije het beslissende punt binnen door Kristina Kucova te verslaan.

Video: reactie Hogenkamp na zege op Kucova

Hogenkamp was met 7-5 en 6-4 te sterk voor de 26-jarige Slowaakse. Kucova nam de plaats in van Rebecca Sramkova, die vrijdag had verloren van Kiki Bertens. Bertens won dit weekeinde beide enkelspelen en zette de equipe van Paul Haarhuis daarmee op het spoor van de zege.

Ondanks dat Kucova de hoogst genoteerde speelster aan de kant van Slowakije was (WTA 85), werd ze op vrijdag aan de kant gehouden. Captain Matej Liptak voerde vandaag echter een wijziging door in de hoop Nederland te verrassen. Dat lukte niet.

Beide speelsters leverden hun eerste opslagbeurt in. Hogenkamp (WTA 136) kreeg bij 2-2 een kans op een break nadat Kucova een dropshot in het net deponeerde. Kucova behield echter haar opslag. Met een uitstekende return brak Hogenkamp de Slowaakse bij een stand van 4-3, de Slowaakse brak echter gelijk terug. Na een lange game kwam Kucova met 4-5 voor, maar de drie daaropvolgende games waren voor Hogenkamp, 7-5.

In de tweede set ging de eerste break naar Kucova. De Slowaakse nam een 3-1 voorsprong. Hogenkamp liet zich echter niet van de wijs brengen. Ze haalde met solide tennis vier games op rij binnen, 5-3. Kucova werkte bij 5-3 twee matchpoints weg. Met een game op love haalde Hogenkamp uiteindelijk het beslissende punt binnen, 6-4.

Door de zege van Hogenkamp kwam de stand in het duel op 3-1. Nederland blijft daardoor behouden voor de Wereldgroep. Slowakije blijft in Wereldgroep II. Het was voor het Nederlandse Fed Cupteam de derde zege op Slowakije in vier ontmoetingen.

3-2 na dubbelspel

Het afsluitende dubbelspel was na drie games afgelopen. Daniela Hantuchova en Rebecca Sramkova stonden op dat moment met 2-1 voor tegen Arantxa Rus en Cindy Burger. Nederland staakte de strijd om des keizers baard waardoor de eindstand dit weekeinde op 3-2 werd bepaald.

Volg de verrichtingen van het Fed Cupteam op www.knltb.nl/fedcup en via Facebook. Praat mee op Twitter, #nedfcteam.