Vierde ontmoeting tussen Nederland en Slowakije

Het Nederlands Fed Cupteam treft met Slowakije een land dat de laatste jaren in Wereldgroep 2 bivakkeerde. De winnaar van het treffen in Bratislava speelt in 2018 in de Wereldgroep.

Het is de vierde keer dat het Nederlands Fed Cupteam Slowakije treft in de Fed Cup. De equipe van Paul Haarhuis won twee jaar geleden van de Slowaakse vrouwen in Apeldoorn, 4-1.

De enige Slowaakse overwinning dateert uit 2006, toen de Slowaakse vrouwen met 2-1 wonnen in Bulgarije. Marrit Boonstra en Brenda Schultz-McCarthy haalden toen in een groepsduel in de Europees/Afrikaanse zone het dubbelspel binnen. De eerste ontmoeting tussen Nederland en Slowakije was in 1996. Mede door twee zeges van Kristie Boogert won Nederlands destijds met 3-2 van Slowakije. Miriam Oremans won eenmaal in het enkelspel.

Het Nederlands Fed Cup team verloor in februari met 4-1 van Wit-Rusland. Winst tegen Slowakije is noodzakelijk om in de Wereldgroep te blijven. Kiki Bertens is de kopvrouw aan Nederlandse kant. De speelster uit Berkel en Rodenrijs is blij dat ze weer op het haar geliefde gravel kan spelen in Bratislava (zie video). Bertens verloor tegen Wit-Rusland pas voor de tweede keer een wedstrijd in het enkelspel in Fed Cupverband. Daar tegenover staan zestien overwinningen. Ook Richel Hogenkamp kan een positieve balans overleggen in het enkelspel. Ze won zeven wedstrijden, daar tegenover staan drie nederlagen.

Slowakije bivakkeerde de afgelopen jaren in Wereldgroep 2. Na de nederlaag tegen Nederland werd er in april 2015 in de play-offs gewonnen van Zweden. Daarna volgde een nederlaag in de eerste ronde van 2016 tegen Australië. Na winst in de play-offs tegen Canada in 2016 werd in februari van dit jaar met 3-2 gewonnen van Italië.

Slowakije moet het doen zonder de onbetwiste kopvrouw van het Slowaakse tennis, Dominika Cibulkova. De nummer vier op de wereldranglijst kampt met een polsblessure. Daniel Hantuchova, zondag wordt ze 34 jaar, is haar vervanger. Hantuchova is de speelster met de meeste zeges voor Slowakije achter haar naam (37 stuks), maar captain Matej Liptak heeft er voor gekozen om Jana Cepelova en Rebecca Sramkova te laten starten in Bratislava.

Sramkova beleefde een fraai debuut in de Fed Cup in februari van dit jaar. De nummer 126 van de wereld won tegen Italië won twee partijen in het enkelspel. Slowakije won mede daardoor met 3-2 van de Italië in de eerste ronde van Wereldgroep 2. Sramkova speelde nog niet eerder tegen Kiki Bertens of Richel Hogenkamp.

Cepelova is voor Bertens en Hogenkamp een bekendere opponente. Tegen beide Nederlandse speelsters heeft de nummer 99 van de wereld een positieve balans in de onderlinge ontmoeting. Tegen Bertens staat Cepelova in de onderlinge confrontatie met 3-2 voor. Hogenkamp speelde twee keer tegen Cepelova. In 2010 verloor de Doetinchemse bij het ITF-toernooi in Helsinki (25,000 dollar), 6-3, 0-6 en 6-4. In het Mexicaanse Poza Rica moest Hogenkamp in de eerste set opgeven tegen de Slowaakse, 4-0.

Live de wedstrijden volgen?
Alle wedstrijden zijn live te bekijken via www.knltb.nl/tennistv en voor abonnees van Ziggo Sport. Op zowel zaterdag als zondag beginnen de wedstrijden om 13.00 uur.

Volg de verrichtingen van onze landgenotes ook via www.facebook.com/knltb en Twitter, met de hashtag #nedfcteam.