Vuurdoop op World Team Cup voor toekomstige toppers rolstoeltennis

Fleur Gobes, Roos Schröder, Coen van Werkhoven en Niels Vink zijn vier grote beloftes in het Nederlandse rolstoeltennis. Ze maken deel uit van de talentengroep die meerdere keren per week in Valkenswaard traint met oud-wereldtopper Robin Ammerlaan en bondscoach rolstoeltennis Dennis Sporrel. Het zijn, in potentie, de wereldtoppers van de toekomst en stuk voor stuk dromen ze van de Paralympische Spelen. Dat is echter nog ver weg. Van 1 tot en met 7 mei vertegenwoordigen ze Nederland voor het eerst op de World Team Cup, het landentoernooi voor rolstoeltennissers.

Fleur Gobes na de winst op ITF-juniorentoernooi in Knokke.

In Alghero, op het Italiaanse eiland Sardinië,vormen Gobes, Schröder en Van Werkhoven de selectie bij het onderdeel junioren. Vink vertegenwoordigt Oranje in de quads, samen met Sam Schröder en Dorrie Timmermans-van Hall. Quadspelers vormen een speciale categorie. Zij hebben naast functieverlies in een of beide onderste extremiteiten ook een beperking in een of beide armen of handen. Door de ITF zijn Schröder, Van Werkhoven en Vink op 1 april goed gekeurd voor de quads, maar die eerste twee maken deel uit van de juniorenselectie.

Voor het kwartet jeugdspelers is het hun eerste optreden op het grote podium. Wie zijn zij en wat verwachten ze van de World Team Cup?

Fleur Gobes (31 augustus 2001). Wereldranglijst junioren, meisjes (17 april): 6.
Favoriete slag? Forehand. Minste slag? Slice-backhand. Favoriete ondergrond? Hardcourt.

Wat hoop je te bereiken in het rolstoeltennis? "Ik heb wel doelen, maar er zit geen termijn aan vast. Ooit hoop ik natuurlijk wel uit te komen op de Paralympics. Dit jaar hoop ik in de top tien te blijven staan. Misschien volgend jaar deelname aan de Junior Masters. Dat zou mooi zijn.

Rolmodel: "Dat zijn er twee: Jiske Griffioen en Diede de Groot. Ik heb Jiske wel eens gevolgd tijdens een training. Ik snap niet hoe ze het allemaal doet. Ze is echt heel goed. En als ze een kleine fout maakt, is ze meteen heel kritisch. Haar doorzettingsvermogen is ook heel groot. Ze gaat door tot het helemaal perfect is. Ik ben zelf ook wel een beetje een perfectionist."

Wat verwacht je van de World Team Cup? "We gaan er het beste van maken, maar ik weet bijna zeker dat we niet gaan winnen. Dat verwacht ook niemand van ons. Ik heb er vooral heel veel zin in. We kennen elkaar goed van de trainingen en jeugdkampen dus dat maakt het minder spannend."

Coen van Werkhoven (26 oktober 2000). Wereldranglijst junioren, jongens: 71.
Favoriete slag? Forehand. Minste slag? Backhand. Favoriete ondergrond? Hardcourt.

Wat hoop je te bereiken in het rolstoeltennis? "Ik ben nu ook goedgekeurd voor de quads en daar hoop ik ver in te komen. Ooit hoop ik de Paralympics te halen. 2020 is misschien nog iets te dichtbij."

Rolmodel: "Bij de quads vind ik Andy Lapthorne goed. Die heeft bijna precies dezelfde handicap als ik. Cerebrale parese: spasmen in mijn benen en handen. We zoeken toernooien uit waar ik zowel bij de junioren als de quads kan spelen."

Wat verwacht je van de World Team Cup? "Ik heb er vooral heel veel zin in. We hebben een leuke groep, een goede sfeer. Het is de eerste keer dat ik zoiets meemaak. We gaan voor een goed resultaat en we zullen het wel zien."

Roos Schröder (6 november 2001). Wereldranglijst junioren, meisjes: 13.
Favoriete slag? Forehand. Minste slag? Service. Favoriete ondergrond? Hardcourt.

Wat hoop je te bereiken in het rolstoeltennis? "Geen specifieke doelen. Het lijk me wel heel tof om de Paralympische Spelen van 2024 te spelen. 2020 is nog wat te dichtbij."

Rolmodel: "Heb ik niet per se."

Wat verwacht je van de World Team Cup? "Dat weet ik niet zo goed. Ik hoop dat we leuk spelen en een eind komen. Er zijn veel nieuwe juniorenteams, dus het is afwachten. Ik ben wel een beetje zenuwachtig. Er komen veel toppers naar toe, het is een groot toernooi. Dus dat is wel spannend."

Niels Vink (6 december 2002). Wereldranglijst junioren, jongens: 26.
Favoriete slag? Forehand. Minste slag? Backhand. Favoriete ondergrond? Indoor, hardcourt.

Wat hoop je te bereiken in het rolstoeltennis? "De Paralympische Spelen. Misschien in Tokyo (2020) en anders de volgende."

Rolmodel? "Ruben Spaargaren."

Wat verwacht je van de World Team Cup? "Veel tennissen. Ik ken de tegenstanders niet, dus ik weet niet wat onze kansen zijn."

Van 6 tot en met 9 april was de talentengroep onder leiding van Ammerlaan op een ITF-juniorentoernooi in het Belgische Knokke. Onze landgenoten, en dan met name Gobes, kenden een goede generale repetitie. Bekijk hier het nieuwsbericht over dat toernooi.

Klik hier voor meer informatie over de World Team Cup. 

Klik hier voor het bericht waarin de Nederlandse selecties (mannen, vrouwen, junioren en quads) voor de WTC bekend werden gemaakt.