Route naar Paralympics 2024 begint bij ranglijsttoernooien voor fanatieke Jager

Dennie Jager is pas een jaar aan het rolstoeltennissen, maar is nu al helemaal verknocht aan de sport die hem een stukje rust biedt en hem weer 'normaal' laat voelen. De fanatieke sporter (22) heeft grootse plannen en zijn ambitie liegt er niet om: de Paralympische Spelen van 2024. De weg omhoog begint bij de rolstoeltennisranglijsttoernooien.

Dennie Jager met op zijn shirt de naam van zijn stichting 'Walk On'. Foto: Jeannet Stotefalk (PrachtigPekela.nl)

"Ik onderschatte het wel. Het ziet er supercool uit, maar het is moeilijker dan het lijkt. Het viel niet mee, maar ik vond het gelijk heel leuk", zegt Dennie over de sport waarmee hij in aanraking kwam in revalidatiecentrum Beatrixoord (in Haren) na een brommerongeluk in oktober 2014.

In de loop van 2015 werd hij door het Revalidatiefonds benaderd om een rol te spelen in de Dwarslaesie Challenge Week als een van de zes 'helden' (ambassadeurs). Als 'Challenge' zou hij gaan rolstoeltennissen met Esther Vergeer, maar dat ketste op het laatste moment af. Dennie kon zich niet vinden in de bestemming van het geld dat opgehaald zou worden tijdens deze week. Het Revalidatiefonds wilde dat geld besteden aan een onderzoek naar de psychologische gevolgen van een dwarslaesie. "Het is een goed doel, maar niet mijn doel. Ik geloof meer in lichamelijk herstel", zegt Dennie, die samen met vrienden en familie de stichting 'Walk on' in het leven riep. De stichting, nu ruim een jaar oud, zamelt geld in voor een peperduur behandeltraject met een zogenaamd exoskelet. Dat is een uitwendig skelet, waarmee iemand met een dwarslaesie weer rechtop kan staan en lopen. Dat kost naar schatting minimaal 90,000 euro en wordt in Nederland niet vergoed. "Het moet eerst gezien worden als hulpmiddel en dat proberen we te bereiken. We hebben nu bijna 19,000 euro opgehaald", weet Dennie, die hard werkt om zijn lichaam zo sterk te krijgen dat hij het loodzware exoskelet kan dragen. Rolstoeltennis en krachttraining helpen hem hierbij.

Normaal voelen

Het afketsen van de 'heldenrol' heeft Dennie geenszins afgeremd in zijn ambities. Sinds hij in april 2016 is begonnen met rolstoeltennistraining bij LTC De Kalkwijck in Hoogezand wil hij niet anders meer. "Ik vond het gelijk een heel leuke sport, voel me er fit bij. Mentaal is het ook heel lekker. Ik kan mijn ei er echt in kwijt", zegt Dennie. "Een stukje rust. Ik denk dat dat het mooiste is, dat je je weer normaal voelt. Ik heb altijd geweten hoe het is om te lopen, zorgeloos. Met tennis voel je dat ook weer een beetje."

Supermoeilijk

Dennie houdt van de uitdaging die het rolstoeltennis hem biedt. "Ik vond het juist leuk dat het echt supermoeilijk was. Elke training kom je een procent dichterbij. En dat voelt goed. Negen van de tien keer gaan we vooruit. Dat maakt het leuk."

Dennie traint twee, en als het mooi weer is, drie keer per week en doet daarnaast nog veel aan krachttraining: drie á vier keer per week. "Daar ben ik heel gedisciplineerd in."

Paralympische Talentendag

Op 6 november 2016 deed Dennie mee aan de Paralympische Talentendag in Amsterdam en daar liet hij een goede indruk achter. "Ze zeiden dat ik een goede techniek had, maar er was een heel klein veld en ik kon niet echt laten zien wat ik kon." 'We gaan je in de gaten houden', kreeg hij van bondscoach rolstoeltennis, Dennis Sporrel, te horen. "Dat was natuurlijk een enorme stimulans en stiekem ook wel een doel van die dag. Mijn echte doel is om de Paralympische Spelen te halen. Tokyo 2020 ga ik niet redden, maar ik denk dat de Paralympics van 2024 wel een realistisch streven is om voor te knokken."

Ranglijsttoernooien

Dennie is dit voorjaar begonnen met het spelen van toernooien. De KNLTB organiseert dertien rolstoeltennisranglijsttoernooien per jaar (verspreid over Nederland) en in Meppel beleefde Dennie in maart zijn vuurdoop. "Ik verloor alles. Ik wist totaal niet wat ik kon verwachten, was superzenuwachtig. Heb wel leuke potten gespeeld, ze zeiden dat ze niet konden zien dat ik net begonnen was. Ik bewoog niet zo goed, stond veel stil, maar ik sloeg harde ballen terug."

In Badhoevedorp ging het op de Wildenhorst Indoor Rolstoeltennis Kampioenschappen al veel beter. "Daar heb ik alles gewonnen (behalve de dubbels). Er deden zo'n zestig rolstoeltennissers mee." Dat succes smaakt naar meer. "Het gaat steeds beter, ik beweeg meer en daar gaat het om op de baan: blijven bewegen. De stimulans is er zeker. Ik probeer mezelf omhoog te werken. Hopelijk kan ik volgend jaar een klasse hoger spelen." Dennie zit nu in de D-klasse (het beginnersniveau) en hoopt bij het volgende ranglijsttoernooi (9 tot en met 11 juni in Valkenswaard) zich in te schrijven voor de C-klasse.

Dennie is woonachtig in Wagenborgen en in het dagelijks leven is hij technisch documentalist bij AVEBE. Hij is lid van TC Watec en traint veel bij LTC De Kalkwijck in Hoogezand en bij Tennis- en Squashclub Haren (TSH).

Klik hier voor meer informatie over de rolstoeltennisranglijsttoernooien.