De Groot verovert eerste Grand Slam-titel met Wimbledonzege

Diede de Groot heeft Wimbledon gewonnen en daarmee haar eerste Grand Slam-titel. In de finale versloeg de twintigjarige Nederlandse de meer dan twee keer zo oude Sabine Ellerbrock. 

Foto: Mathilde Dusol

Op het toernooi waar ze haar eerste enkelspelwedstrijd won op Grand Slam-niveau, pakte ze direct haar eerste Grand Slam-titel. De Groot doet dit jaar voor het eerst mee aan de Grand Slam-toernooien. Op Roland Garros en de Australian Open verloor ze haar eerste wedstrijd. Op Wimbledon stond er geen maat op haar.

De Groot gaf deze week in drie duels geen set cadeau. Ze klopte achtereenvolgens Jordanne Whiley, Aniek van Koot en Ellerbrock. Ook de 42-jarige oud-nummer één van de wereld moest diep buigen voor De Groot: 6-0, 6-4. Onze landgenote produceerde 35 winners en negen onnodige fouten. Ellerbrock sloeg 14 winners en vijf onnodige fouten. Ze krabbelde bij een 5-2 stand in de tweede set nog iets terug, maar verloor op 5-4 haar servicegame 'op love'.

De Groot, geboren in Woerden en woonachtig in Oudewater, was voor dit toernooi de nummer drie van de wereld. Ellerbrock vonden we terug op de vijfde plaats.

De Groot is de opvolger van Jiske Griffioen, die vorig jaar het eerste enkelspeltoernooi voor rolstoeltennissers op Wimbledon won. Tot 2016 werd er op het heilige gras alleen gedubbeld door de rollers.

Dubbelslag

De Groot kan een dubbelslag slaan op Wimbledon. Ze speelt morgen de dubbelspelfinale. Met Marjolein Buis treft ze de Japanse Yui Kamiji en de Britse Jordanne Whiley.

Het programma van zondag 16 juli wordt in de loop van de avond bekend gemaakt. Ga voor meer informatie naar www.wimbledon.org.