ATV De Hertenkamp heeft de smaak te pakken na mooie dag NK G-tennis

"Laat maar komen", is het gevoel van het organisatiecomité van ATV De Hertenkamp na het NK Gehandicapten tennis, dat zondag voor de vierde keer plaatsvond. Het toernooi was een groot succes en als het aan de Asser tennisclub ligt, volgen er meer evenementen.

Circa 140 spelers, inclusief zogenaamde buddy's, speelden vanaf half tien 165 wedstrijden. De dag werd afgetrapt met een openingsceremonie en het Wilhelmus. De finales begonnen om half zes waarna om zes uur de prijsuitreiking volgde. Er werd gespeeld in poulevorm met wedstrijden van twintig minuten en een beslissend punt bij 40-40. Een gelijkspel was dus ook mogelijk. Na twintig minuten werd de gamestand genoteerd.

Het strakke schema was nodig om alles op een dag af te werken. Een grote meevaller was dat de weergoden het toernooi goed gezind waren. Waar regen werd gevreesd, bleef het de hele dag droog met zo nu en dan zelfs een stralende zon. "Wij konden gewoon lekker doorspelen. We hebben geen spatje gehad. Dat was echt ideaal", zegt bestuurslid Ellen van Loevezijn van ATV De Hertenkamp.

Voor de Asser Tennisvereniging was het NK G-tennis een extra feestelijk evenement: de vereniging bestaat dit jaar maar liefst 125 jaar. In het kader van dat jubileum had de club besloten om het NK G-tennis naar Assen te halen. "Omdat wij ook een grote groep G-tennissers hebben, 16. Die tennissen hier elke woensdag. Dat is aan ons toegewezen en in die hoedanigheid is mij toen gevraagd of ik dit toernooi als project wilde oppakken. En dat is gelukt. We hebben wel heel wat uurtjes erin gestopt en het was een prachtige dag", zegt bestuurslid Ellen van Loevezijn. "De sfeer was prima. Met al onze 75 vrijwilligers hebben wij een heel mooie dag neergezet."

Niet eenmalig

Als het aan Hertenkamp was het geen eenmalige exercitie, het organiseren van zo'n groot evenement. "Iedereen is zo enthousiast. Tijdens het napraten hadden we zoiets van: 'zullen we dit weer gaan doen..' Je weet nu een beetje wat je moet verwachten. Wij staan er als club open voor om dit nog een keer te doen, of een ander evenement. Nog iets groters wellicht. Wij hebben daar de faciliteiten en de mensen voor. Dus ja, laat maar komen."

Wat is G-tennis?

G-tennis is tennis voor mensen met een verstandelijke beperking. G-tennis is er op alle niveaus en kan gespeeld worden op alle ondergronden. Bij G-tennis staat het plezier en enthousiasme voorop, het is goed voor de conditie en het verder ontwikkelen van motorische en sociale vaardigheden van de speler. Het kan onderling gespeeld worden, maar er kan ook aan de reguliere verenigingsactiviteiten worden deelgenomen. G-tennis is met name bestemd voor spelers die ten gevolge van hun verstandelijke beperking te veel belemmeringen ondervinden om mee te doen aan reguliere evenementen. Indien mogelijk kunnen G-tennissers in het gebruikelijke tennisleven meedraaien. Voor wie dit niet mogelijk is, wordt er vaak maatwerk geleverd.

Regelgeving

Wedstrijden worden gespeeld volgens de spelregels van Special Olympics, welke zijn gebaseerd op de regels van de International Tennis Federation (ITF). G-tennissers spelen in acht verschillende categorieën, waarbij in de laagste categorie (8) tennissers met de zwaarste beperking zitten. In sommige gevallen wordt er gespeeld met 'buddy', dat hangt van de categorie af. Er wordt dan gespeeld als koppel. De 'buddy' mag de bal alleen in het spel houden, geen punten maken.