‘Het is ons kent ons, maar het gaat ook echt wel om de punten’

Woensdag gaat de International Shot Seniors Open in Zeist van start met naar verwachting tussen de 130 en 140 deelnemers. Het internationale veteranentoernooi (voor spelers vanaf 35 jaar) heeft sinds vorig jaar de ITF-status Grade 2.

Acht jaar geleden begonnen als Grade 5-toernooi is het toernooi gestaag gegroeid in kwaliteit en kwantiteit. Het aantal deelnemers is dit jaar ongeveer gelijk aan vorig jaar. Er zijn 110 enkelspelers en naar verwachting doen er in totaal tussen de 130 en 140 tennissers mee. Driekwart daarvan is van het mannelijke geslacht. "Met de dames is het de laatste jaren altijd wat minder gesteld. Niet alleen bij ons", weet toernooidirecteur Niesje Schuckink Kool, die samen met Ton Rietveld al jaren de organisatie verzorgt. "Het is daardoor wat lastig om de mixed-categorieën te vullen. We proberen verschillende dames die aan het enkelspel meedoen over te halen om ook te gaan dubbelen", zegt Schuckinck Kool.

De International Shot Seniors Open duurt van woensdag tot en met zondag. Tijd zat om alle wedstrijden af te werken, weet Schuckink Kool. "Dat past allemaal prima. Als we op maandag beginnen, hebben we zo weinig partijen op een dag."

'Een toernooi op onze vereniging'

ZTC Shot in Zeist is al sinds de start thuishaven van het evenement. Organisatoren Schuckink Kool en Rietveld zijn dan ook echte 'Shotters'. "Ik ben al lid sinds 1979", zegt Schuckink Kool. "Dat was ook de insteek toen we de organisatie oppakten, een toernooi op onze eigen vereniging. Het bestuur was daar toen ook enthousiast over en zodoende is het begonnen."

Recreatief vs Prestatief

De ITF Seniors-toernooien, in Nederland in ieder geval, staan bekend om hun gastvrijheid en om organisaties die de deelnemers een beetje in de watten leggen. In de hoop dat de spelers het volgende jaar terugkeren. De sfeer is over het algemeen gemoedelijk en gezelligheid is een groot goed. Maar bovenal gaat het voor het merendeel toch echt om de punten (voor de ITF-wereldranglijst).

"Het is ook belangrijk voor uitzending naar de WK's. Meerdere spelers gebruiken het ook als training voor die toernooien (ITF World Individual Championships en ITF World Team Championships, red.)", aldus Schuckink Kool. "Het is ons kent ons , maar het gaat ook echt wel om de punten. Dat gaat heel goed samen."

Klik hier voor meer informatie over de International Shot Seniors Open.