Kalkman-Van den Bosch in Tennis Hall of Fame

Monique Kalkman-Van den Bosch is opgenomen in de Tennis Hall of Fame. De rolstoeltennisster kreeg afgelopen week samen met Kim Clijsters en Andy Roddick een plekje in de eregalerij.

Ook tennisjournalist- en historicus Steve Fink en wijlen Vic Braden, een revolutionaire tennisleraar, maken deel uit van de lichting van 2017.

Kalkman-Van den Bosch werd door haar eigen man en door Marc Kalkman, oud-bondscoach rolstoeltennis, aangekondigd op de ceremonie. De Nederlandse (52 jaar) won tussen 1992 en 1996 vier paralympische medailles, waarvan drie gouden. Ze was 126 weken de nummer één van de wereld in het enkelspel en bereikte ook de hoogste positie in het dubbelspel. Ze won tevens de eerste twee edities (in 1994 en 1995) van de seizoensfinale voor rolstoeltennissers, de officieuze WK.

"Het is een ongelooflijke, geweldige eer om hier te zijn. Ik ben zo trots, diep geroerd en tevens nederig dat ik deel uit mag maken van deze tennisfamilie, om Kim, Andy, Steve en (wijlen) Vic te vergezellen. Gefeliciteerd", sprak Kalkman-Van den Bosch. "Jullie zijn zulke grote kampioenen op jullie eigen tennisgebied. Dat rolstoeltennis geëerd wordt op een podium als dit is ongelooflijk."

Brad Parks, Randy Snow, David Hall en Chantal Vandierendonck gingen Kalkman als rolstoeltennissers voor. Met landgenote Vandierendonck won Kalkman-Van den Bosch twee gouden paralympische medailles in het dubbelspel.

Bij Kalkman-Van den Bosch werd op haar veertiende kanker geconstateerd en als gevolg daarvan raakte ze verlamd vanaf haar middel naar beneden. Ze richtte zich eerst op tafeltennis en won goud op de Paralympics van 1984. In 1986 verlegde ze haar aandacht naar rolstoeltennis. Kalkman-Van den Bosch is de enige vrouwelijke atleet die gouden medailles op de Paralympics veroverde in twee verschillende individuele sporten.