Sprong voorwaarts Westerhof en De Bakker dankzij Nederlands Futurecircuit

Boy Westerhof en Thiemo de Bakker hebben na vier weken Futuretennis op Nederlandse bodem flinke progressie gemaakt op de ATP-wereldranglijst. Richel Hogenkamp is dankzij een winstpartij op Wimbledon terug in de top honderd.

Het Nederlandse Futurecircuit heeft voor flinke verschuivingen gezorgd bij de landgenoten. Westerhof (foto) is dankzij de toernooizege in Breda (25,000 dollar) maar liefst 106 treden geklommen en is daardoor de nummer vier van Nederland. Achter Robin Haase, Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp is de in Amsterdam woonachtige Drent nu de beste landgenoot, op nummer 406. Hij is Niels Lootsma gepasseerd. Die is negen plaatsen gestegen naar 428. Door een sprong van 72 plaatsen staat Thiemo de Bakker daar niet zo ver achter, op nummer 465.

De Bakker won de afgelopen weken Futuretoernooien in Alkmaar en Middelburg. Voor Igor Sijsling is zijn rentree nog allesbehalve succesvol. De Amsterdammer trok zich terug van de Breda Future+ en kwam in Alkmaar, Middelburg en Amstelveen niet verder dan de tweede ronde. Sijsling geeft 131 plaatsen prijs en is nu de nummer 595.

Bij de vrouwen is Richel Hogenkamp terug in de top honderd. Door haar plek in het hoofdschema van Wimbledon klimt ze vijf treden naar nummer 99. Kiki Bertens is elf plaatsen gezakt door haar nederlaag in de eerste ronde van Wimbledon, waar ze vorig jaar twee partijen won. Bertens is nu de nummer 35 van de wereld. Bekijk onderaan de top vijf van zowel de mannen als de vrouwen.

Dubbelspel

Op de wereldranglijst voor dubbelspeelsters heeft Demi Schuurs haar beste notering tot dusverre behaald. Ze bereikte met de Belgische Elise Mertens de derde ronde op het heilige gras en is daardoor nu de mondiale nummer 50. Bertens is ook op deze ranking de beste landgenote, op nummer 33.

Top 5 NL-mannen:
42. Robin Haase (-4)
298. Tallon Griekspoor (-6)
336. Botic van de Zandschulp (-6)
406. Boy Westerhof (+106)
428. Niels Lootsma (+9)

Top 5 NL-vrouwen:
35. Kiki Bertens (-11)
99. Richel Hogenkamp (+5)
146. Arantxa Rus (+11)
148. Quirine Lemoine (-11)
193. Lesley Kerkhove (+7)