Van Koot verslaat titelverdediger en dubbelpartner Griffioen op Wimbledon

Aniek van Koot heeft de halve finales bereikt van Wimbledon door af te rekenen met landgenote en dubbelpartner Jiske Griffioen. Van Koot won op het heilige gras verrassend ruim van de nummer twee van de wereld en titelverdediger: 6-3, 6-2.

Griffioen was vorig jaar de winnares van het eerste enkelspeltoernooi voor rolstoeltenniss(t ers op Wimbledon. Bijna alles wat ze dat jaar aanraakte, veranderde in goud. Het hoogtepunt was de gouden medaille op de Paralympics na winst in de finale op Van Koot (foto). Dit jaar is Griffioen niet zo onaantastbaar. Op de Australian Open verloor ze in de finale en dit is het tweede Grand Slam op rij waarop ze in de kwartfinales verliest.

Van Koot speelt in de halve finales tegen landgenote Diede de Groot, die afrekende met Jordanne Whiley. Onze landgenote versloeg de Britse met 6-2, 7-6 (4). In de onderste helft van het schema hebben Yui Kamiji en Sabine Ellerbrock de halve eindstrijd bereikt. De Duitse Ellerbrock klopte Marjolein Buis met 4-6, 7-6 (6), 6-4.

Voor Maikel Scheffers viel het doek in het enkelspel. De Brabander moest zijn meerdere erkennen in de Japanner Shingo Kunieda: 6-3, 6-2. Hij komt nog uit in het dubbelspel aan de zijde van de Zweed Stefan Olsson.

In het damesdubbelspel heeft Nederland twee ijzers in het vuur. Een Nederlandse finale is mogelijk tussen Griffioen/Van Koot en Buis/De Groot.

Klik hier voor het speelschema van vrijdag 14 juli op Wimbledon.