Voor het eerst meer buitenlanders dan Nederlanders op Amsterdam Senior International Open

Op tennispark De Kegel in Amstelveen vindt komende week de Amsterdam Senior International Open plaats, een ITF Grade 2-toernooi in het internationale veteranentennis.

Het is de aftrap van een zes weken durende toernooireeks van internationale veteranentoernooien op Nederlandse bodem. Na het toernooi in Amstelveen volgen nog drie ITF Seniors-toernooien en de Nationale Veteranen Kampioenschappen, dat tevens een ITF Grade 2-toernooi is. Twee weken daarna volgt het Grade A-toernooi in Hillegom. In november en december staan er nog twee toernooien op het programma.

Met een jubileum in aantocht -dit jaar is de negende editie- heeft de Amsterdam Senior International Open voor het eerst meer buitenlandse deelnemers dan Nederlandse. Een goede ontwikkeling in de ogen van toernooidirecteur Rogier Liefbroer, die samen met Rob Menco al jaren de organisatie draagt. Het duo begon toen er op Nederlandse bodem nog maar één veteranentoernooi was, de Dutch Open. "Ik ging zelf een paar van die veteranentoernooien spelen in het buitenland. Maar dan moest ik elke keer een week vakantie nemen dus dacht ik: 'waarom niet zelf één beginnen?' Het is mooi dat er nu zoveel toernooien voor veteranen zijn", aldus Liefbroer.

Zo internationaal mogelijk

Het toernooi zelf is in de loop der jaren ook enorm gegroeid. Het begon met tachtig spelers, en ging vervolgens naar 120, 150, 160, 180. "En de laatste twee jaren zitten we rond de tweehonderd", weet Liefbroer. "Waar we met name harstikke blij mee zijn is dat we dit jaar voor het eerst meer buitenlanders hebben dan Nederlanders. Niet dat we geen Nederlanders willen, maar vanaf de start is het onze bedoeling geweest om het zo internationaal mogelijk te maken. Zodat je je als Nederlander kunt meten met buitenlanders en niet altijd dezelfde spelers tegenkomt."

Verhouding

"Toen we begonnen was het tachtig procent Nederlanders, twintig procent buitenlanders. Dat kroop al steeds meer naar elkaar toe. Nu hebben we voor het eerst hebben we meer buitenlanders. Uit heel veel verschillende landen. Dat maakt het helemaal speciaal", aldus Liefbroer, die onderdeel uitmaakt van een team van vijf mensen.

"Dat is een goed team van mensen die het al jaren doen. We hebben de nodige ervaring opgebouwd. Ooit begonnen we met z'n tweetjes. De laatste jaren zijn we zo gegroeid dat we meer mensen nodig hebben. Dat zijn ervaren toernooispelers die er bij zijn gekomen."
Liefbroer deed in het verleden zelf nog wel eens mee, maar dat is hem niet zo goed bevallen.

Gezicht van het toernooi

"Als toernooidirecteur ben je niet eens organisatorisch zo belangrijk, want dat is als het goed is in kannen en kruiken, maar meer als gezicht van het toernooi. Daar ligt ook mijn kracht denk ik, om mensen te ontvangen. Ik spreek mijn talen. Dat vind ik ook leuk. Mensen verwachten dat ook, willen altijd een praatje maken. Als je dan zelf net op de baan staat of een wedstrijd moet gaan spelen, dan werkt dat niet. We hebben dat twee keer gedaan, ook een beetje om de lijst op te vullen, en het is gebleken dat dit in de praktijk niet handig is."

Klik hier voor meer informatie over de Amsterdam Seniors International Open.