Nieuw Belgisch toernooi in vaarwater ITF Seniors Breda 2017

De ITF Seniors Breda 2017 is het derde veteranentoernooi op Nederlandse bodem in drie weken tijd. De topspelers maken zich op voor de Nationale Veteranen Kampioenschappen later deze maand en de WK's later dit jaar in oktober en november.

Op Sportpark Ginneken in Breda komen dit jaar 82 spelers in actie, vergelijkbaar met vorig jaar. Door de verhoging in status, van ITF Grade 5 naar Grade 3 hoopte de toernooiorganisatie in Breda op een groter en sterker deelnemersveld dan bij de eerste editie.

Volgens toernooidirecteur Fred Kuiper zit een nieuw toernooi in België (ITF Seniors Mol-Wezel Open, Grade 5) de ITF Seniors Breda een beetje dwars. "Als het hemelsbreed zo dicht bij elkaar ligt, zit je toch in elkaars vaarwater." Kuiper hoopt dat de ITF eens gaat kijken naar het programma van toernooien die weliswaar in andere landen worden gespeeld, maar wel dichtbij elkaar liggen. "In Nederland is het allemaal goed geregeld, met toernooien in achtereenvolgende weken. Ik gun iedereen het zijne, maar kan zo'n nieuw toernooi hier vlakbij dan niet beter in een andere week worden gespeeld", vraagt Kuiper zich af.

Kuiper is te spreken over de invulling van de damesonderdelen. In zes leeftijdscategorieën is er een damesenkelspel, alleen 40+ ontbreekt. "Vorig jaar hadden we een paar categorieën minder. Dus dat is prettig." Het damesveld is overwegend Nederlands. Bij de heren is het gemêleerder met veel Belgen en Duitsers.

Entourage

"Waar komen de mensen voor", vroeg de organisatie zich af in de evaluatie van vorig jaar. "De entourage spreekt aan", weet Kuiper. "Het is een mooi authentiek tennispark. Er zijn mensen die voor het hoogste gaan, maar ook heel veel die een leuke bal willen slaan en die een leuke week hebben, contacten opdoen. Dat is ons ook streven in Breda. Vrienden ontmoeten en in die entourage een leuke bal slaan. Een gezellig week hebben met elkaar. Daarmee trek je mensen. Dat zie je nu ook, mensen van vorig jaar komen terug. Die hebben het naar de zin gehad."

Toekomst

"De ambitie is zo hoog mogelijk, maar daar kijken we na afloop naar. Kijken naar de week waarin we zitten. Je zit nu toch ook met een aantal potentiële deelnemers die met vakantie is. Een voorwaarde om omhoog te kunnen is dat het sponsorpakket groeit. Er moet meer inschrijfgeld naar de ITF, je moet net even wat extra's doen voor de spelers. Dus die kosten gaan ook omhoog. Dat moeten we nog afwegen. Dat gaan we snel na afloop evalueren. De stappen die je eventueel voor volgend jaar maakt, moet je dan ook al gaan zetten. Je moet de mensen informeren, het communiceren kan nog beter. Dat gaan we ook heel gericht evalueren. Het doel is omhoog."

De ITF Seniors Breda 2017 begint woensdag en duurt tot en met zondag. Volg het toernooi hier op de voet. Ga voor meer informatie naar de toernooiwebsite en de Facebook-pagina.