Veel Nederlandse winnaars op vlekkeloos verlopen International Shot Seniors Open

Op een 'vlekkeloos verlopen' International Shot Seniors Open 2017 zijn acht Nederlanders er met de hoofdprijs vandoor gegaan in het enkelspel. Martin Schouten kwam in Zeist voor het laatst in actie als scheidsrechter.

Toernooidirecteur Niesje Schuckink Kool kijkt "bijzonder tevreden" terug op een mooie week waarin de deelnemers "super enthousiast" waren, er niet tot nauwelijks obstakels waren en er partijen van hoog niveau werden gespeeld. "Er waren meerdere spelers die straks ook aan de WK meedoen. Het niveau was behoorlijk hoog."

In de lagere leeftijdscategorieën bij de vrouwen hield het niet over qua aanmeldingen. De 40+ ontbrak en de 35+ was een poultje van drie speelsters. De Francaise Francoise Grindou rekende hierin af met de Nederlandse vrouwen Miriam Swarte (foto) en Liane Bax. "Daar zouden we in de toekomst graag wat meer speelsters zien." 

De weergoden waren de achtste editie van het toernooi bij Shot Zeist goed gezind. "Alleen op woensdagavond hebben we wat moeten verzetten. Zaterdag viel de regen in sommige plekken in het land met bakken uit de lucht, maar hier was het droog gebleven. Zondag was het helemaal mooi: een stralende dag", zegt Schuckink Kool.

Afscheid

De toernooiorganisatie moet voor volgend jaar op zoek naar een nieuwe hoofdscheidsrechter. Martin Schouten gaat met pensioen. Schouten was dit jaar bezig met zijn afscheidstournee. De play-offs van de Eredivisie Gemengd was een van zijn laatste grote klussen. Na het veteranentoernooi in Zeist is hij definitief afgezwaaid. "Hij is zes jaar referee geweest hier en we hebben altijd goed samengewerkt. Het moet wel klikken, want je werkt toch een aantal dagen intensief met elkaar samen. We zullen op zoek moeten gaan."

Nederlandse glorie

Bernard Jonkman, Bram Lomans, Martin Koek, Hans Adama van Scheltema, Carole Beelen, Mirjam van den Tillaar, Carole de Bruin en Sylvia Lievers-Kronenburg veroverden enkelspeltitels op het Grade 2-toernooi in Zeist. Zeven Nederlandse koppels waren de beste in het dubbelspel (heren, dames of mixed).

Voor meerdere spelers was het de tweede of zelfs derde toernooizege op rij. De Bruin en Adama van Scheltema waren vorige week de beste in Amstelveen en boekten daarvoor nog een toernooizege. Voor Bernard Jonkman en Martin Koek was het de tweede op rij, na een week eerder de Amsterdam Seniors International Open in Amstelveen te hebben gewonnen. Lievers-Kronenburg (61 jaar) won vorige week een toernooi in Pesario, Italië en was eerder deze zomer ook al de sterkste in Roermond en eind vorig jaar in Bergen op Zoom. Zij is de nummer twintig op de wereldranglijst voor speelsters van 60 jaar en ouder.

Klik hier voor speelschema's en uitslagen van de International Shot Seniors Open en klik hier voor de website van Shot Zeist.