Veteranen strijden om nationale titels op NVK in Etten-Leur

In Etten-Leur spelen dit jaar voor de tweede keer de beste veteranen van Nederland om de nationale titels. Tot en met zondag worden bij TC Etten de Nationale Veteranen Kampioenschappen gehouden. Op 34 verschillende onderdelen komen 203 spelers in actie, van 35+ tot en met 85+.

Ten opzichte van vorig jaar (220) is het aantal deelnemers nog iets verder teruggelopen. In 2015 deden er nog 356 spelers mee aan de NVK, maar dat was voor de verhuizing van Amstelveen naar het zuiden des lands. "We hebben er wel veel aandacht aan besteed in communicatie en publiciteit, maar het blijft moeilijk om mensen uit het westen van het land te mobiliseren. Dat is een gegeven helaas. We moeten in de evaluatie kijken hoe we daarmee omgaan, want dat is een forse daling", zegt Frits Raijmakers, de bondscoach van het veteranentennis in Nederland en zelf een gerenommeerde speler op de ITF Seniors Tour.

Vorig jaar diende 'het probleem' zich aan, maar volgens Raijmakers was het niet netjes geweest om TC Etten al zo snel weer om te ruilen voor een andere locatie. "Ze hebben er alles aan gedaan om het ons naar de zin te maken. De club werkte geweldig mee."

Kwalificaties

Raijmakers is als bondscoach verantwoordelijk is geweest voor de invoering van een kwalificatietoernooi voor de NVK. "Om de topspelers tegemoet te komen", legt hij uit. "De sterktes kunnen anders heel ver uit elkaar liggen en we willen de toppers niet vijf keer op en neer laten rijden voor een 6-0, 6-0 bij wijze van spreken. Dat is een nadeel voor lager geplaatste spelers, maar het is geen recreantentoernooi. Het is de NVK en dat gaat om de toppers", aldus Raijmakers, die zich vorig jaar moest terugtrekken vanwege een schouderblessure en nu zelf ook weer voor de titel gaat. In de leeftijdscategorie 60+ is hij als eerste geplaatst. Hij treft in de eerste ronde een speler uit het kwalificatietoernooi.

ITF Grade 2

De resultaten van dit toernooi worden verwerkt in de veteranenranglijst van Nederland. Tevens maken de NVK onderdeel uit van het ITF Seniors-circuit 2017 als een Grade 2-toernooi, waardoor er ook punten te verdienen zijn voor de ITF-ranglijst. De prestaties tijdens het toernooi wegen daarnaast mee in de samenstelling van de teams die deelnemen aan de WK's. "Het is een meetmoment maar meerdere toppers doen niet mee aan de NVK. Het wil dus niet zeggen dat spelers niet geselecteerd worden als ze niet aan de NVK meedoen", aldus Raijmakers, die zelf veel ITF Seniors-toernooien speelt en meestal dezelfde patronen aantreft in de speelschema's. "Relatief weinig dames en relatief weinig mensen in de jongere leeftijdscategorieën. Die mensen staan nog volop in het werkzame leven. Vanaf 55, 60+ zie je de grote schema's komen en dat bouwt zich weer af bij de 75 ongeveer. "Om lichamelijke redenen haken die mensen weer af."

Sporthallen

De week is prima begonnen qua weersomstandigheden maar mocht het toernooi toch geteisterd worden door de regen dan zijn er uitwijkmogelijkheden naar twee sporthallen in de buurt. Op een kilometer afstand ligt Top Shot Etten Leur en op 5 kilometer rijden Top Shot Oudenbosch.

Klik hier meer voor over de NVK op de website van de KNLTB.

Ga naar toernooi.nl voor speelschema's en uitslagen.