'We hadden echt voor een stunt kunnen zorgen daar in Tsjechië'

Toen Tsjechië uit de bus rolde als tegenstander in de play-offs van de Wereldgroep gingen de gedachten van Robin Haase terug naar de vorige ontmoeting met de Oost-Europeanen, in 2014. Van de nederlaag in het dubbelspel was hij nog dagen lang ziek omdat een stunt erin zat. Van 15 tot en met 17 september speelt het Nederlands Davis Cupteam in Den Haag tegen Tsjechië voor een plek in de Wereldgroep van 2018.

Robin Haase en Radek Stepanek voorafgaand aan hun vijfsetter in 2014.

Haase maakte elf jaar geleden tegen Tsjechië zijn debuut in het landentoernooi, eveneens in een 'play-off' voor de Wereldgroep, maar die ontmoeting is te lang geleden voor Haase om daar nog vaak aan terug te denken. De destijds negentienjarige Hagenaar verloor van Tomas Berdych en klopte Jan Hernych.

De vorige wedstrijd tegen Tsjechië, in 2014, staat de Hagenaar nog helder voor de geest. In Ostrava verloor de formatie van de toenmalige captain Jan Siemerink met 3-2 van de titelverdediger. "Een heel pittige ontmoeting waarin Berdych ontzettend goed stond te spelen", herinnert Haase, die op de eerste dag in vijf sets afrekende met de sluwe Radek Stepanek, in die tijd een vaste waarde in de Davis Cup en zeker in eigen huis erg lastig te verslaan. "Voor het team en voor mij persoonlijk was dat een heel mooie overwinning."

De herinnering aan het dubbelspel is een pijnlijke. Haase en Rojer waren kansrijk maar gingen met 7-5, 1-6, 7-6, (2) 7-6 (4) onderuit tegen Berdych en Stepanek. "Een heel zure nederlaag. Je baalt natuurlijk altijd al je verliest, maar van deze wedstrijd was ik nog dagenlang zuur. Dat we die niet hadden gewonnen...", verzucht Haase. "Dan hadden we echt voor een stunt kunnen zorgen daar. In twee van de drie sets die we verloren, hadden we setpoints. Een keer had ik een volley die ik kon maken en een keer had Jules een volley die hij kon maken. Dat zijn momenten die je niet snel meer vergeet. Dat was een wedstrijd van hoog niveau. Echt heel jammer dat we die niet wonnen."

Nederland speelde in totaal zes keer tegen Tsjechië of Tsjechoslowakije, en alleen de eerste ontmoeting in 1925 wist Oranje te winnen. Vooruitkijkend op de zevende ontmoeting houdt Haase alle opties open. Verwachtingen probeert hij op een laag pitje te houden. Dat heeft hij inmiddels wel geleerd als proftennisser.

Nu Tomas Berdych en Radek Stepanek zich hebben afgemeld is het onzeker welke spelers er mee gaan doen bij de Davis Cup-kampioen van 2012 en 2013.

Haase kent echter de kracht van de Tsjechen, die in de persoon van Jiri Vesely, 24 jaar en de huidige nummer 55 van de wereld, een prima speler in huis hebben die bij het ontbreken van Berdych de rol van kopman vervult. Haase: "Daarachter zit een aantal jongens dat zou kunnen spelen, zoals Lukas Rosol en Adam Pavlasek."

Records

Haase is na de ontmoeting met Bosnië-Herzgovina, waar hij twee enkelspelen en een dubbelspel won, Paul Haarhuis gepasseerd op de ranglijst van meeste enkelspelzeges voor Nederland in de Davis Cup. Hij heeft nog maar één speler voor zich, de legendarische Henk Timmer. Haase moet nog een tijdje doorgaan wil hij dat record breken. Met 43 overwinningen in totaal en 32 in het enkelspel staat Timmer op eenzame hoogte. Haase heeft inmiddels 32 overwinningen, waarvan 24 in het enkelspel.

Haase zegt niet zo met deze statistieken bezig te zijn. "Je hoort dat wel van journalisten en andere mensen. En dan kijk je er wel eens naar. Maar ik ben er niet zo mee bezig. Ik weet meer statistieken van mijn individuele carrière."

Thuis in Den Haag

Haase kijkt uit naar het spelen in Den Haag, voor veel familie en bekenden. "Ik heb nog niet eerder in Den Haag gespeeld voor de Davis Cup. Het is extra bijzonder omdat er veel bekenden zullen zitten. Veel meer dan anders. Dat maakt het wel speciaal. Het is ook een nieuwe hal en dat maakt het ook wel speciaal. Ja, ik kijk er naar uit."

Nederland en Tsjechië strijden van 15 tot en met 17 september op de Sportcampus in Den Haag voor promotie naar de Wereldgroep 2018. Hou www.knltb.nl in de gaten voor al het nieuws over de landenwedstrijd.

Er zijn nog kaarten te koop. Klik hier voor meer informatie.