De Groot verliest van Kamiji na zinderende tiebreak

Diede de Groot heeft naast de titel gegrepen op de US Open USTA Wheelchair Championships in St. Louis. De Nederlandse verloor na een marathonpartij van Yui Kamjij in de tiebreak van de beslissende set.

Het duel tussen de nummers één en twee van de wereld werd een prooi voor de hoogst geplaatste, Kamiji, met 5-7, 6-3, 7-6 (12). De Japanse is dit jaar meestal net te sterk voor onze twintigjarige landgenote en leidt in de onderlinge ontmoetingen met 10-2. Dit jaar stonden de twee al zes keer tegenover elkaar en De Groot won alleen de eerste keer, in Sydney.

Kamjij keerde na haar winst op Roland Garros terug op de eerste plaats van de wereldranglijst en stootte daarme Jiske Griffioen van de troon. De opmars van De Groot kan tot dusverre alleen door de 23-jarige Japanse worden gestuit.

Kamiji en De Groot zijn ook de favorieten voor de titel in New York, waar de rolstoeltennissers vervolgens naar afreizen. Van 7 tot en met 10 september is het rolstoeltennistoernooi op de US Open.

Het toernooi in St. Louis was een ITF Super Series-toernooi, de hoogste categorie na de Grand Slams.