'Fantastisch dat we zo'n belangrijke wedstrijd in Nederland kunnen spelen'

Voor Paul Haarhuis is de ontmoeting met Tsjechië (15-17 september) zijn eerste thuiswedstrijd als captain van het Davis Cupteam, dat maar liefst drie jaar heeft moeten wachten voordat het zich weer in eigen huis aan de Oranjefans kan tonen. Haarhuis blikt vooruit op het duel in de play-offs van de Wereldgroep, en blikt terug op een bijzondere thuiswedstrijd uit zijn loopbaan als speler. In 1995 klopte hij Boris Becker in Utrecht.

In 2014 speelden de Nederlandse mannen, tegen Kroatië (2-3 verlies), voor het laatst een thuiswedstrijd. Als captain van het Fed Cupteam heeft Haarhuis de laatste jaren echter wel ervaren wat het thuispubliek voor een Nederlands team kan betekenen. "Het is heel gaaf dat het duel tegen Tsjechië in Nederland is. Erg belangrijk voor de binding met het publiek. Het is fantastisch dat we zo'n belangrijke wedstrijd (om een plaats in de Wereldgroep!) in Nederland kunnen spelen", stelt Haarhuis. "Het is altijd wel speciaal om in Nederland Davis Cup te spelen. De sfeer is apart. Het enthousiasme is groot. Ze komen echt voor jou, en het team. Op andere toernooien is dat natuurlijk minder."

Vooruitkijkend op het duel met de Tsjechen gaat het natuurlijk over het ontbreken van Tomas Berdych. De huidige nummer achttien van de wereld heeft zich afgemeld omdat hij zich richt op plaatsing voor de ATP Tour Finals en een uitstapje naar gravel daarbij niet bevorderlijk is.
"Uiteraard maakt dat hun team niet sterker. Je weet nooit hoe die andere spelers voor de dag komen. Achteraf weet je pas of het een voordeel is", zegt Haarhuis over de afwezigheid van de voormalig nummer vier van de wereld.

Door het ontbreken van Berdych is Jiri Vesely de kopman tegen Nederland. De 24-jarige, bijna twee meter lange tennisser stond voor de US Open op de 55ste plaats van de wereldranglijst. Negentien plaatsen lager dan Robin Haase. "Vesely is een allround-speler, die een goed seizoen draait. Hij speelt graag op gravel", weet Haarhuis. "Het wordt lastig om een single van hem te winnen."

Gravel

De keuze voor gravel was gebaseerd op de voorkeur van de Nederlandse spelers naast het gegeven dat gravel de minste ondergrond is van Berdych, die meer van snelle banen houdt. "Maar ja, Berdych is er niet en Vesely speelt het liefst op gravel. Dadelijk voelt hij zich zo goed thuis op die baan en pakt-ie drie punten voor Tsjechië. Vantevoren is het toch altijd koffiedik kijken. Maar onze spelers spelen in ieder geval graag op gravel."

Winnen van Becker

Lang hoeft de inmiddels 51-jarige Haarhuis niet na te denken als hem wordt gevraagd naar een bijzondere herinnering aan de Davis Cup als speler. De gedachten van Haarhuis gaan terug naar het voorjaar van 1995. "In de Jaarbeurshallen in Utrecht tegen Duitsland, met Michael Stich en Boris Becker. Ik speelde de eerste wedstrijd op de openingsdag en won van Becker, die tot dan toe maar één keer had verloren in de Davis Cup. Het was niet zo dat hij niet graag Davis Cup speelde, integendeel. Dus dat maakte het wel heel speciaal. Ik heb het nooit meer terug gezien, maar ik won in vier sets (4-6, 6-2, 6-4, 7-6, red.)." Het is een van de beste wedstrijden geweest in zijn loopbaan als speler. "Absoluut", zegt Haarhuis zonder twijfel.

Een dag later waren er kansen in het dubbelspel tegen Becker en Stich. Sterker nog, de 'Dutchies' Eltingh en Haarhuis, kwamen 2-0 in sets voor. "In de derde set stond het 4-4, of 4-3, zonder break in ieder geval, en 30-30. Becker miste een return, die ging zeker tien centimeter uit, maar dit werd over het hoofd gezien. Toen er werd gezegd '30-40' schrokken wij daar zo van. Stich pakte vervolgens dat breakpoint met een ongelooflijke bal en zij wonnen de set en uiteindelijk de wedstrijd." Het werd hierdoor 1-2 voor Duitsland, dat op zondag beide enkelspelen won en Nederland met lege handen achterliet.

Spanning

Of de spanning het Nederlandse team op de cruciale momenten in dat treffen parten speelde, durft Haarhuis niet te zeggen. Zeker is wel dat hij als coach meer spanning ervaart tijdens de wedstrijden dan als speler. "Je hebt veel minder invloed. Als coach voel je je eigenlijk net zoals een speler in het team, die aan de kant zit. Het blijft hoe dan ook een fantastische happening. Er komt meer spanning bij kijken omdat je voor een team, en jouw land, speelt."

Haarhuis roept het publiek op om als één man achter de ploeg te gaan staan op Sportcampus Zuiderpark. "Het is fijn als ze ons steunen wanneer het goed gaat. Maar vooral op de momenten dat we achterstaan, kunnen ze juist invloed uitoefenen om een speler over een dood punt heen te helpen."

Zorg dat je bij dit duel aanwezig bent! Er zijn nog tickets verkrijgbaar voor de wedstrijd tegen Tsjechië. Klik hier voor meer infomatie over de kaartverkoop.