‘Gehoopt op meer groei, maar er is veel concurrentie in Europa’

Aan het einde van een zomer die weer vol zat met ITF Seniors-toernooien op Nederlandse bodem staat voor de tweede keer het Senior Flowerbulb Tournament Grade A op het programma.

Er stonden/staan in 2017 maar liefst negen internationale Seniors-toernooien op het programma in Nederland. Vorige week waren de Nationale Veteranen Kampioenschappen (tevens een ITF Grade 2-toernooi) en voordat de Seniors en Super-Seniors afreizen naar de WK's in de VS is het vanaf morgen (maandag 4 september) de beurt aan het Grade A-toernooi in Hillegom. 'Grade A' is na de WK's de hoogste categorie in het internationale veteranentennis.

In vergelijking met de 168 spelers vorig jaar doen er iets meer spelers mee, 186. "We hadden gehoopt op iets meer groei, maar we zijn erachter gekomen dat er in Europa veel Seniors-toernooien zijn", vertelt toernooidirecteur Marco van Trigt. "Vorig jaar hadden we concurrentie van een toernooi in Duitsland en nu weer, van een Grade 2-toernooi in Leverkusen."

Dit jaar kampt het toernooi met iets meer terugtrekkingen na de inschrijving, zogenaamde 'withdrawals'. "Sterke spelers schrikken minder sterke spelers af", denkt Van Trigt.

Net als vorig jaar komen de oudste veteranentennissers (Super-Seniors) in het begin van de week aan bod, van maandag tot en met donderdag. Van woensdag tot en met zondag zijn de jongere veteranen aan de beurt. Alles partijen worden overdag gespeeld. "Vorig jaar waren we hiertoe genoodzaakt omdat de WK Super-Seniors er kort opzaten. Die deelnemers moesten toen vrijdag al vertrekken. We hebben positieve reacties gehad op dat schema, en daarom hebben we dat voortgezet."

Dit jaar is de WK Super-Seniors van 8 tot en met 13 oktober in het Amerikaanse Orlando, Florida. Een week later zijn de individuele kampioenschappen. De Seniors (50-65 jaar) komen van 29 oktober tot en met 11 november in actie.

Hillegomse Tennisclub

De Hillegomse Tennisclub heeft al meer dan vijftien jaar ervaring met het organiseren van een internationaal juniorentoernooi en vond het Seniors-evenement een mooie aanvulling op de kalender. "Met het Flowerbulb-toernooi hebben we een goede uitstraling in de regio en we proberen ook de Bollenstreek terug te laten komen in bijvoorbeeld de aankleding. En we hebben sponsoren gestrikt uit die geledingen", aldus Van Trigt, voorzitter van de technische commissie van de Hillegomse Tennisclub.

Ga voor meer informatie naar www.flowerbulbtournament.nl.

Klik hier voor speelschema's en uitslagen tijdens het toernooi.