Nederland weer op gelijke hoogte na uitstekende zege Haase

De stand in het duel tussen het Nederlands Davis Cupteam en Tsjechië is weer in evenwicht, 2-2. Een uitstekend optreden van Robin Haase leverde de equipe van Paul Haarhuis het tweede punt op. De Hagenaar won in vier sets van Jiri Vesely.

Video: Haase blikt terug op winst tegen Vesely

34ste Davis Cup zege voor Haase

Haase was met 6-1, 1-6, 6-3 en 6-4 te sterk voor de 24-jarige Tsjech, de nummer 59 op de wereldranglijst. Het was voor de eigen publiek spelende Hagenaar zijn 34ste zege in Davis Cupverband.

Haase begon erg goed aan de partij. De eerste twee games op eigen service won hij op love. Hij zette daarnaast Vesely gelijk onder druk. Met een goede forehand haalde hij bij 2-1 de eerste break binnen. Hij stoomde daarna door naar de winst in de set. Met zijn derde lovegame haalde hij de set binnen, 6-1.

In de tweede set kwam Vesely goed voor de dag. De Tsjech kwam met 3-0 voor. Met enkele goede returns brak Vesely de Hagenaar bij 4-1 opnieuw. Met een goede servicegame ging de tweede set naar Vesely, 6-1.

In set drie was er wederom goed serveerwerk van Haase. Bij een stand van 4-3 sloeg de kopman van het Nederlands Davis Cup toe. Hij kreeg twee breakkansen. De eerste werkte Vesely nog weg met een smash, maar daarna produceerde de Tsjech een afzwaaier, 5-3. Haase haalde daarna op eigen service soeverein de set binnen, 6-3.

"We zijn nog in de race en we verdienen het"

Haase kreeg in set vier bij 2-2 al twee kansen op een break, maar Vesely behield zijn opslag. In de daaropvolgende opslagbeurt van de Tsjech was het wel raak voor Haase. Met een fraaie forehand haalde hij de break binnen, 4-3. Haase gaf daarna niks weg op eigen service. Op 5-3 kreeg Haase een matchpoint, maar hij sloeg de bal nipt uit. Een game later was de buit wel binnen voor Haase, 6-4. Hij benutte zijn derde matchpoint van de partij. ,,We zijn nog in de race en we verdienen het", zei Haase na afloop op de persconferentie. ,,Het ging super. Ik ben zonder in te spelen de baan op gegaan. Ik wilde de energie voor de wedstrijd bewaren. Ik had een strijdplan, dat voerde ik van het eerste tot en met het laatste punt uit."

Thiemo de Bakker en Lukas Rosol nemen het tegen elkaar op in het laatste en vijfde duel. De winnaar van het treffen komt volgend jaar uit in de Wereldgroep.

Wedstrijden live volgen

Alle wedstrijden van Nederland – Tsjechië zijn live en gratis te volgen via TennisTV. Ook zijn de wedstrijden live te volgen via het open kanaal van Ziggo Sport Extra 1, dat het hele weekend beschikbaar is voor iedereen (dus ook niet-Ziggo abonnees).

Twitter en Facebook

Gebruik de hashtag #neddcteam voor alle twitterberichten over het Davis Cupduel. En volg de verrichtingen van het Nederlands Davis Cupteam op www.facebook.com/knltb.