Boot en Lo Conte ademen zes weken lang beachtennis aan de Copacabana

Pieter Boot en Dario Lo Conte staan aan de top van het beachtennis in Nederland, maar willen graag internationaal een stap maken. Daarom zijn ze voor een uitgebreide trainingsstage afgereisd naar de Braziliaanse hoofdstad Rio de Janeiro, een walhalla voor beachtennisfanaten.

Een beetje trainen in combinatie met vakantie, genietend van het weer en vrouwelijk schoon op de stranden aan de Copacabana? Vergeet het maar. Het dagritme van de twee Nederlanders in Rio wordt beter geïllustreerd door de dancehit 'Eat Sleep Rave Repeat'. Vervang 'Rave' voor beachtennis en het plaatje klopt. "Eten, trainen, rusten, eten, stretchen, krachtoefeningen, rusten, eten, trainen, rusten, slapen. We hebben één middagje iets toeristisch gedaan", vertelt Boot over de telefoon vanuit Rio.

De trainingsstage van in totaal zes weken is dan twee weken onderweg. Tot 11 november verblijven de Nederlanders aan de Braziliaanse kust. Ze huren een appartementje (inclusief fitnessruimte) via Airbnb en verhuizen tussentijds één keer. "Om de kosten zo laag mogelijk te houden. Het is namelijk een duur grapje. Maar het is een investering in onszelf", vertelt Boot.

"Wij zijn naar Rio gegaan omdat er hier op hoog niveau wordt gespeeld en getraind. W ij willen ons niveau in alle facetten verbeteren. En het bevalt heel goed. We zijn de hele dag bezig met beachtennis. Als we niet op het veld staan of in de fitnessruimte dan praten we met elkaar over het spelletje. We sparren veel met Brazilianen en volgen trainingen van de 'professoren' hier, beachtennistrainers dus. Het is echt dé plek voor beachtennis, naast Ravenna in Italië", zegt Boot.

"Deze stage maakt ons echt beter. Het brengt ons spel zeker weten naar een hoger plan", zegt Lo Conte, die nog twijfelt of hij net als Boot komend jaar stopt met zijn werk. "Nu nog niet, maar wellicht in de toekomst", zegt Lo Conte over een mogelijke 'sabbatical'. "Met beach tennis is nog weinig te verdienen. Je zult er altijd iets bij moeten doen."

De sport is wel enorm groeiende. Het wordt ondersteund door onder meer de KNLTB en de ITF en de hoeveelheid toernooien neemt de laatste jaren enorm toe. "Er zijn nu rond de zestig beachtoernooien in Nederland, waarvan twaalf ITF-toernooien. Drie, vier jaar geleden waren er in totaal een stuk of vijftien", weet Boot. "Ook internationaal gebeurt er veel. Het is een jonge sport, maar je ziet dat er steeds meer geld inkomt. Er komen steeds meer grote toernooien (qua prijzengeld)."

'Top honderd bereiken'

Boot en Lo Conte staan rond de 150ste plaats op de ITF Beach Tennis-wereldranglijst en zijn nog voornamelijk aangewezen op de 10,000 dollar-toernooien of lager. Een enkele keer hebben ze hun kansen beproefd op grote toernooien, zoals Boot deze zomer in Kazan, Rusland. Voor hem en Ronald van Slooten was de eerste ronde het eindstation. "Het is nu een kwestie van hopen dat je een keer een rondje verder te komen op zo'n toernooi, maar meedoen om de prijzen: dat is wat ik wil", stelt Boot.

"We willen de top honderd bereiken", zegt Lo Conte. "Maar het gaat nu vooral om het proces. We willen beter worden, en dat gebeurt hier."

De trainingsstage is voor de twee tevens de bevestiging dat ze het een geweldig spelletje vinden. "Het is alleen maar beachtennis vijf weken lang. En daar genieten we van. We dompelen ons helemaal onder. We kijken bijvoorbeeld ook naar wedstrijden op internet. We willen gewoon betere beachtennissers worden. Als we in Nederland blijven trainen, komen we niet veel verder. We doen deze investering om komend seizoen een slag te maken", zegt Lo Conte.

Parttime

Beide zijn nu een jaar parttime bezig met beachtennis -naast het werk- en maakten zo'n zes jaar geleden kennis met de sport. Ze zijn met tennis opgegroeid, net als veel andere beachtennissers. "Er zitten oud-profs tussen, maar ook veel spelers uit andere racketsporten. Beachvolleyballers en beachvoetballers zitten er ook tussen, maar iedereen in de top heeft toch wel een racketsportachtergrond. En heeft nationaal of internationaal op redelijk hoog niveau gespeeld", vertelt Boot, zelf een '3'tje' op de tennisbaan.

Of Boot en Lo Conte veel samen gaan reizen en spelen tijdens het seizoen is nog de vraag. Boot speelt voornamelijk samen met Van Slooten en Lo Conte met Pieter de Vries. "We hebben één toernooi samen gespeeld en gelijk gewonnen, dus dat beviel goed. We gaan kijken hoe het gaat. We zullen ook met andere partners gaan spelen. We willen in ieder geval allebei meer grote toernooien gaan spelen", aldus Boot.

WK

Boot werd deze zomer Nederlands kampioen, niet voor het eerst, in het herendubbel- en het gemengddubbelspel. Vorig jaar vormde hij met Ronald van Slooten het eerste Nederlandse duo ooit dat aan de WK meedeed. Dankzij een wildcard mochten zij ruiken aan het allerhoogste niveau."Wij hebben de wildcard gekregen ter stimulering van beachtennis in Nederland en vanwege onze deelnames aan het EK en andere ITF-toernooien", verklaart Boot, die voor 2018 hoopt op een sterke deelname in de kwalificaties. "Hoofdschema lijkt mij nog niet haalbaar, daarvoor moet je zeker binnen de top dertig van de wereld staan."

Klik hier voor meer over beachtennis in Nederland.

Kijk op itftennis.com/beachtennis voor meer over het internationale beachtennis.