WK Super-Seniors: Nederlandse vrouwen naar finale Althea Gibson Cup

Op de ITF Super-Seniors World Team Championships in het Amerikaanse Orlando hebben de Nederlandse vrouwen 70+ de finale bereikt van de Althea Gibson Cup. Ook de Nederlandse mannen 70+ en 75+ maken nog kans op de wereldtitel.

Foto: Ellie Krocke

Krocke, de nummer één van de wereld bij de vrouwen 70+ en meervoudig wereldkampioen (zowel individueel als met het Nederlands team), toonde haar klasse door Nederland langszij te brengen tegen Australië nadat Anneke Jelsma het eerste enkelspel van Jan Maddison had verloren, met 4-6, 6-3, 6-2. Krocke (FOTO) gunde Carol Campling vervolgens twee games: 6-0, 6-2. Campling en Margaret Harris kwamen er in het dubbelspel tegen Krocke en Jelsma niet aan te pas. Bij een 6-2, 2-0 stand gaven ze op.

Nederlands speelt in de finale tegen de VS, dat Zuid-Afrika met 3-0 klopte. De VS werden vorig jaar in de groepsfase geklopt door de Britse dames, die uiteindelijk de wereldtitel pakten door met 2-1 te winnen van Nederland in de finale.

In de Jack Crawford Cup (mannen 70+) speelt Nederland tegen Australië in de halve eindstrijd na een 2-1 overwining op Noorwegen in de kwartfinales. Benno de Jel, Hans Adama van Scheltema en Eric van Waning maakten een 1-0 achterstand tegen de Noren goed. Spanje of Zwitserland is de tegenstander in een eventuele finale.

In de Bitsy Grant Cup (75+) brachten de Nederlandse mannen de VS hun eerste nederlaag van het toernooi toe, in alle leeftijdscategorieën. Hierdoor wonnen Eltjo Sasker, Berend Allert Roelof Lenten en Niels Menko de groep en ontnamen zij Amerika de kans op een vijftiende wereldtitel in deze klasse. Nederland is door naar de play-offs om de wereldtitel en treft Groot-Brittannië in de halve finales. De andere halve eindstrijd gaat tussen Australië en Duitsland.

Voor de mannen 65+ is de kwartfinales het eindstation in de Brittania Cup kwartfinales. Oostenrijk was een maatje te groot. Het team van Frank van Lerven, Martin Koek en Rolf Thung werd met 3-0 verslagen.

De vrouwen 65+ zijn in de Kitty Godfree Cup veroordeeld tot het spelen om de plaatsen 9 tot en met 16 na 2-1 verlies tegen Nieuw-Zeeland in de groepsfase. Door een nederlaag in het beslissende dubbelspel misten zij de strijd om het eremetaal. Als Nora Blom, de nummer één van de wereld 65+ , Heleen Janssen-Prins, Ingrid Truijens en Carola Muller van Moppes winnen van België speelt Oranje tegen Zweden of Argentinië om de negende plaats.

Op de ITF Super-Seniors World Team Championships in het Amerikaanse Orlando spelen de beste vetarenentenniss(t)ers ter wereld om de wereldtitel voor landenteams. Klik hier voor de laatste uitslagen. Volgende week zijn de individuele kampioenschappen. Klik hier voor meer informatie.