Bondsarts Pluim krijgt in Kaapstad enthousiaste reacties op Tennis Ready App

In Kaapstad werd onlangs de Sasma 2017 gehouden, een congres van de Zuid-Afrikaanse vereniging voor Sportgeneeskunde. Bondsarts Babette Pluim was één van de sprekers in Zuid-Afrika. Ze sprak op het congres over de Tennis Ready App.

Op het congres waren 99 sprekers uit Zuid-Afrika aanwezig, Pluim was één van de vijftien internationale sprekers. Naast de bondsarts van de KNLTB waren er ook sprekers uit onder andere de Verenigde Staten, Engeland en Canada. "Het was heel erg leuk. Het was multidisciplinair. Er waren onder andere fysiotherapeuten aanwezig, diëtisten en bewegingswetenschappers."

Pluim sprak in Kaapstad over de Tennis Ready App. Het doel van de app is om de kans op blessures te verlagen en zo het tennisplezier te vergroten. Het ging in Zuid-Afrika over de schouder. "De Tennis Ready App  is een app die een bijdrage kan gaan leveren om bijvoorbeeld schouderblessures te voorkomen. Het is een nieuwe ontwikkeling." KNLTB TennisReady is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten en beproefde concepten. Voor de app waren er sessies met tennissers, trainers en bestuursleden van tennisverenigingen. "Om te kijken hoe zij denken over blessures en blessurespreventie." Ook sportartsen, conditietrainers en experts lieten hun licht schijnen over blessures en hoe kwetsuren te voorkomen. Verder is er een literatuurstudie gedaan.

In de app zijn met beelden oefeningen te zien om blessures te voorkomen. 350 tennissers hebben bij het KNLTB TennisReady-onderzoek gebruik gemaakt van de app, een andere groep van 350 tennissers heeft zonder de app een programma afgewerkt. Het onderzoek duurde twaalf weken. "We wachten nu op de resultaten. We hopen te zien dat de app een bijdrage kan leveren aan minder blessures. Het is ook bij hockey gedaan, en daar waren de geluiden positief in die richting." 

De Tennis Ready App leverde bij het congres in Kaapstad veel positieve reacties op. "Veel aanwezigen maakten foto’s met de telefoon van de beelden. En ze vroegen zich af wanneer de app ter beschikking kwam. Ze waren heel enthousiast. Het is een mooie nieuwe ontwikkeling", aldus Pluim.