Broers Griekspoor klimmen op wereldranglijst; Scott nieuwe nummer vijf

De broers Tallon, Scott (foto) en Kevin Griekspoor zijn alledrie gestegen op de ATP-wereldranglijst. De opmars van Scott brengt hem terug bij de beste vijf Nederlandse tennissers.

Scott was op 7 juli van dit jaar de nummer 999, maar sindsdien ging er bijna geen toernooi voorbij waarin hij niet de finale haalde en/of de titel pakte. Door een toernooizege op de Futuretour in Maleisië is hij 36 plaatsen gestegen naar 396. Hij passeert hierdoor Boy Westerhof en Niels Lootsma, die 63 plaatsen keldert. Scott Griekspoor staat vlak achter Botic van de Zandschulp en Thiemo de Bakker. Het gat naar de nummer twee, Tallon, is groot.

De jongste van de tennisbroers Griekspoor is drie plaatsen geklommen naar nummer 241.  De 21-jarige Tallon won afgelopen week weer een Futuretoernooi in Griekenland, punten die volgende week pas worden verrekend op de wereldranglijst. Kevin, tweelingbroer van Scott, is geklommen van 771 naar 757.

Robin Haase is een plaats gestegen en is nu de nummer 42. Generatiegenoot en voormalig top honderd-speler Igor Sijsling, de laatste seizoenen geplaagd door blessures, is 25 treden gestegen naar 550 en is daarmee de achtste landgenoot. 

Hogenkamp klimt

Richel Hogenkamp is dankzij een finaleplaats op een 25,000 dollar-toernooi vier plaatsen gestegen naar 106. Dat is net niet hoog genoeg voor rechtstreekse plaatsing op de Australian Open, tenzij speelsters zich afmelden.

Lesley Kerkhove kan nog rekenen op terreinwinst na haar finaleplaats op een 25,000 dollar-toernooi in Engeland vorige week. Ze is nu zeven plaatsen gezakt, net als Arantxa Rus. De Generatiegenotes Kerkhove en Rus zijn respectievelijk de nummers 166 en 167.

Top 5 NL-mannen:
42. Robin Haase (+1)
241. Tallon Griekspoor (+3)
367. Thiemo de Bakker (+2)
390. Botic van de Zandschulp
396. Scott Griekspoor (+36)

Top 5 NL-vrouwen:
31. Kiki Bertens
106. Richel Hogenkamp (+4)
166. Lesley Kerkhove (-7)
167. Aranxta Rus (-7)
195. Quirine Lemoine (-5)