Historie Wheelchair Doubles Masters vol met Nederlands succes

De Wheelchair Doubles Masters werd in 2000 voor het eerst gespeeld en in de eerste dertien edities stonden er telkens één of meerdere Nederlanders met de trofee in hun handen. Ook dit jaar is er weer een Nederlandse titelverdediger als de beste rolstoeltennissers ter wereld neerstrijken in het Gelderse Bemmel. Van 22 tot en met 26 november is daar in sporthal De Schaapskooi de Uniqlo Wheelchair Doubles Masters.

Maikel Scheffers werd drie keer wereldkampioen dubbelspel aan de zijde van de al gestopte Ronald Vink en is er dit jaar weer bij. 

Nederland is een toonaangevend land in het rolstoeltennis en dat wordt jaarlijks geïllustreerd op onder meer de seizoensfinale, waar de beste spelers van dat seizoen strijden om de officieuze wereldtitels. Van 2000 tot en met 2002 was de Doubles Masters onderdeel van de NEC Wheelchair Tennis Masters (enkelspel) en in 2003 werd het een op zichzelf staand evenement. Toen verhuisde het ook uit Nederland. Amsterdam was in die eerste drie edities gastheer.

In het damesveld duurde de Nederlandse hegemonie maar liefst dertien jaar. 2013 was pas de eerste editie dat er geen landgenote tot kampioen gekroond werd.

Ook bij de heren was er regelmatig Nederlands succes. Ricky Molier kroonde zich op de eerste editie in 2000 met de Amerikaan Stephen Welsh tot 'Doubles Masters', maar het duurde wat langer voordat er een Nederlandse opvolger kwam. In 2006 pakten Roland Vink en Maikel Scheffers (FOTO) de titel en zij herhaalden dit kunstje in 2009 en 2010. Tom Egberink werd een jaar later kampioen met de Fransman Michael Jeremiasz en dat is tot dusverre de laatste keer dat een Nederlandse man met de hoofdprijs in zijn handen stond.

Hegemonie Vergeer

Bij de dames zijn de Oranje-successen haast te veel om op te noemen. Maaike Smit pakte van 2000 tot en met 2003 de titel waarvan de laatste drie jaar met Esther Vergeer. De beste rolstoeltennisster aller tijden veroverde uiteindelijk tien keer de wereldtitel waarvan vijf keer met Jiske Griffioen, vier keer met Smit en één keer (in 2009) met Korie Homan.

Sharon Walraven en Aniek van Koot pakten in 2010 hun eerste wereldtitel dubbelspel en Walraven prolongeerde een jaar later de titel aan de zijde van Vergeer. In 2011 deed Vergeer voor het laatst mee. Zij nam na de Paralympische Spelen van 2012 afscheid. Griffioen en Van Koot namen het stokje over en zij werden in 2012 onttroond door de Japanse Yui Kamiji en de Britse Jordanne Whiley. Dat was de eerste keer, na dertien (!) edities, dat er geen Nederlandse speelster met de titel vandoor ging.

Griffioen en Van Koot legden in 2015 opnieuw hun handen op de hoofdprijs, maar besloten de editie van 2016 aan zich voorbij te laten gaan. Zij waren daarmee niet de enigen en dat had alles te maken met de Paralympics, niet lang hiervoor in Rio de Janeiro. Griffioen is inmiddels gestopt, maar namens Nederland staan dit jaar Diede de Groot, Marjolein Buis, Aniek van Koot en Michaela Spaanstra aan de start. Bij de heren verdedigt Scheffers de vaderlandse eer.

De Groot verdedigt haar titel. In een door afzeggingen geteisterd speelveld maakte zij in 2016 haar debuut op de Wheelchair Doubles Masters en die eerste keer kon niet beter verlopen. Met de Britse Lucy Shuker pakte De Groot in het Amerikaanse Mission Viejo de wereldtitel door in de finale de Britse Louise Hunt en de Amerikaanse Dana Matthewson terug te wijzen: 6-3, 4-6, 6-4.

Terug in Nederland

Na vier jaar in Mission Viejo, California, keert de Wheelchair Doubles Masters terug in Nederland, waar het na Amsterdam (2000, 2001, 2002, 2011 en 2012) nu Bemmel als thuishaven heeft. De KNLTB organiseert het evenement ook in 2018.

Er zijn nog kaarten te koop voor het finaleweekeinde van de Wheelchair Doubles Masters. Toegang op woensdag, donderdag en vrijdag is gratis. Voor kinderen tot en met twaalf jaar is er alle dagen vrije toegang. Klik hier voor meer informatie.