Vier Nederlanders in finaleweekeinde Wheelchair Doubles Masters

Dag drie van de Uniqlo Wheelchair Doubles Masters in Bemmel stond in het teken van de laatste groepswedstrijden en de strijd om de halve finale-tickets in het mannen-, vrouwen- en quadsveld. Maikel Scheffers is de vierde landgenoot die de zaterdag van het toernooi 'Oranje' kleurt. Marjolein Buis, Diede de Groot en Aniek van Koot zijn ook van de partij in het finaleweekeinde.

De Brabander en zijn Argentijnse partner Gustavo Fernandez waren met 6-2, 6-2 te sterk voor de Spanjaarden Daniel Caverzaschi en Martin De La Puente. Het als derde geplaatste koppel racete naar een 5-0 voorsprong voordat het Spaanse duo van zich afbeet. De set ging met 6-2 naar Scheffers en Fernandez.

Scheffers sleepte op 2-1 in de tweede set een lange, spannende servicegame uit het vuur na breakpoints tegen. Met een knaller van een backhand (rechtdoor) zorgde Scheffers uiteindelijk voor 3-1. Op 5-2 serveerde onze landgenoot de wedstrijd uit.

Scheffers kijkt uit naar de halve finales, waarin hoogst waarschijnlijk de Britten Alfie Hewett en Gordon Reid de tegenstanders zijn. Hij kent het Britse duo goed. "We hebben op de British Open in de halve finales van ze gewonnen. En daarvoor drie keer in drie sets van ze verloren. Hopen dat het nu ook zo 'close' wordt, en dat wij aan het langste eind trekken natuurlijk", lacht Scheffers, die er van uit gaat dat de wedstrijden in het weekeinde nog beter worden bezocht dan tot dusverre. "In het weekeinde is het toch altijd drukker. Dat is overal zo. Ik zou zeggen: 'als je niks te doen hebt, kom kijken!' Hoe meer toeschouwers, hoe beter."

Wisselend succes

Bij de Nederlandse vrouwen was er vrijdag wisselend succes. Aniek van Koot bereikte wel de laatste vier met haar Duitse partner Sabine Ellerbrock, maar voor Michaela Spaanstra zit de seizoensfinale dubbelspel erop. Van Koot en Ellerbrock wonnen met 6-2, 6-1 van de Italiaanse Giulia Capocci en de Duitse Katharine Kruger. Beide duo's hadden hun eerste groepswedstrijd verloren van Marjolein Buis en Diede de Groot.

Buis en de Groot spelen in de halve eindstrijd tegen Charlotte Famin en Kgohatso Montjane. De Frans/Zuid-Afrikaanse combinatie was met 6-4, 6-4 te sterk voor Spaanstra en haar Britse partner Louise Hunt. De andere halve eindstrijd gaat tussen Van Koot/Ellerbrock en Lucy Shuker/Dana Mathewson.

Mooi debuut

Ruben Spaargaren en Carlos Anker verloren ook hun derde groepswedstrijd, maar hebben kunnen genieten van dit toetje, dat als een verrassing kwam. Het optreden tegen Stephane Houdet en Nicolas Peifer beschouwde Spaargaren als hun beste van deze week. Het werd 6-2, 6-0 voor de Franse lijstaanvoerders "Het was veel beter dan gisteren", vond Spaargaren. "Zij halen de hele wedstrijd lang een hoog niveau. Hebben de hele wedstrijd focus, houden rust in hun slagen. De laatste games konden wij dat niet meer volhouden. Ik denk dat we het anderhalve set lang prima hebben gedaan."

Spaargaren en Anker mochten meedoen aan de officieuze WK omdat de Japanners Miki en Sanada zich vanwege een blessure hadden teruggetrokken en de eerste twee reserve-koppels niet beschikbaar waren. De achttienjarige Spaargaren kijkt terug op een mooi debuut: "Ik denk dat we hartstikke tevreden mogen zijn voor een eerste keer. We zijn op de goede weg."

Ga voor meer informatie naar de toernooiwebsite van de Uniqlo Wheelchair Doubles Masters.