De Groot genomineerd voor Paralympisch Sporter van het Jaar

Diede de Groot is genomineerd voor de titel Paralympisch Sporter van het Jaar 2017. De rolstoeltennisster won dit jaar op Wimbledon haar eerste Grand Slam-titel in het enkelspel en bekroonde het topseizoen afgelopen weekeinde met de hoofdprijs op de Wheelchair Tennis Masters.

Bevestiging van talent

De twintigjarige De Groot, die op de dag van het sportgala (19 december) haar eenentwintigste verjaardag viert, brak in 2016 door in het internationale rolstoeltennis en bevestigde dit jaar haar status van opkomend talent. In april won ze voor het eerst een Super Series-toernooi, de hoogste categorie na de Grand Slams, en in juli schreef ze Wimbledon op haar naam. Ook in het dubbelspel was ze uitermate succesvol. Met Marjolein Buis won ze de US Open en op de Australian Open en Wimbledon haalde ze de finale.

Samen met Buis veroverde ze de titel op de Wheelchair Doubles Masters, de officieuze WK dubbelspel, en afgelopen week was ze dus de beste op seizoensfinale enkelspel. Officieel telt die laatste prestatie niet mee omdat het gaat om prestaties vanaf 1 december 2016 tot en met 30 november 2017. Maar aangezien sporters en de vakjury vlak voor het gala hun stem uitbrengen is het de vraag hoe strikt hier naar gekeken wordt.

De Groot neemt het op tegen Jeroen Kampschreur en Jetze Plat. Kampschreur veroverde drie wereldtitels op de WK paraskiën en Plat bevestigde zijn status als beste Europese paratriatleet. Met handbiken verovert Plat de wereldtitel in de tijdrit en in de wegwedstrijd.

Sporrel niet bij laatste drie

Dennis Sporrel, bondscoach rolstoeltennis, stond op de zogenaamde shortlist als Coach van het Jaar, maar is niet genomineerd. Jac Orie (schaatsen), Jeroen Otter (shorttrack) en Sarina Wiegman (vrouwenvoetbal) maken nog kans op deze onderscheiding.

Een vakjury van negen deskundigen kiest op basis van de shortlists de drie genomineerden. 

Het NOS/NOC*NSF Sportgala, in de RAI in Amsterdam, is woensdag 19 december vanaf 20.30 uur rechtstreeks te volgen via NPO 1.

Klik hier voor meer informatie over het Sportgala 2017.