De Groot verovert eerste Masters-titel zonder setverlies

Diede de Groot heeft een week na de Wheelchair Doubles Masters ook de titel veroverd op de NEC Wheelchair Tennis Masters. In Loughborough, Engeland, stond De Groot de hele week geen set af.

De Groot bekroont met deze titel een geweldig jaar waarin ze onder meer haar eerste Grand Slamtitel veroverde (op Wimbledon) en klom naar de tweede plaats op de wereldranglijst. Alleen Yui Kamiji moet ze nog voor zich dulden, maar voor hoe lang nog? De Groot heeft nu voor het eerst twee keer achter elkaar van de Japanse gewonnen. Dit jaar speelden ze negen keer tegen elkaar en onze landgenote won drie keer. Zes van die negen duels waren finales. Het is een tweestrijd die het damesrolstoeltennis de komende jaren kan gaan beheersen. Kamiji is 23 jaar en De Groot nog maar 20.

In de finale van de seizoensfinale enkelspel was De Groot met 7-5, 6-4 te sterk voor Kamiji, de kampioen van 2013. De Groot begon prima en nam een 4-1 voorsprong, maar zag de Japanse het helemaal omdraaien met vier games op rij. De Groot herpakte zich en wist de eerste set er toch uit te slepen. Van 5-4 achter maakte ze er 7-5 van.

In de tweede set was er weer een 4-1 voorsprong voor onze landgenote, en ook dit keer knokte Kamiji zich terug. Bijna werd het 4-4, maar in achtste game draaide De Groot het om en sloeg ze zich naar 5-3. Op 5-4 benutte De Groot het eerste wedstrijdpunt met een backhandreturnwinner.

"Tegen Yui is het altijd zwaar", sprak de kersverse wereldkampioen (officieus). "We hebben veel finales gespeeld dit jaar en ik denk dat er nog veel meer gaan komen", aldus De Groot, die ook het publiek bedankte. "Ik weet dat we niet Brits zijn, maar toch fijn dat jullie zijn gebleven. Tot volgend jaar."

De Groot is de achtste vrouw die de titel pakt op de Wheelchair Tennis Masters en de zevende Nederlandse. Kamiji was in 2013 de enige niet-Nederlandse ooit die het eindejaarstoernooi won. De inmiddels gestopte Jiske Grifioen was in 2015 en 2016 de beste.

Van Koot derde

Aniek van Koot is als derde geëindigd op de NEC Wheelchair Tennis Masters na een opgave van Marjolein Buis. Van Koot had de eerste set gewonnen met 6-2 en het stond 5-5 in de tweede set.