Bautista Agut houdt Haase uit finale na schitterende partij in Auckland

Robin Haase heeft zijn waterloo gevonden in de halve finales van het ATP-toernooi in Auckland, Nieuw-Zeeland. Na een schitterende partij van twee uren en 51 minuten moest onze landgenoot buigen voor Roberto Bautista Agut: 6-7 (7), 7-6 (3), 7-6 (5).

Samenvatting van de halvefinalewedstrijd tussen Haase en Bautista Agut

De toeschouwers op het centre court van de ASB Classic kregen een 'mini-klassieker' voorgeschoteld met hoogstaande rally's en spelers die weigerden voor elkaar onder te doen. De als vijfde geplaatste Spanjaard, de nummer 21 van de wereld, beëindigde de zinderende partij in stijl. Na een schitterende rally sloeg hij een backhandlob precies op de lijn.

Haase (ATP 43) toonde, niet voor het eerst deze week, zijn veerkracht en kwam in elke set terug van een break achterstand. In de eerste set werkte Haase drie setpunten weg op 6-5 en ook nog eentje in de tiebreak. Murw gebeukt door de Haagse onverzettelijkheid moest Bautista Agut de tiebreak met 7-5 aan Haase laten. 

De Spanjaard herstelde de schade door de tweede set, in een tiebreak, te winnen. Ook in set drie nam de slimme, taaie Bautista Agut het heft in handen. Een 4-1 voorsprong was echter niet genoeg om Haase af te schudden.

Climax met lob

Opnieuw moest een tiebreak de beslissing brengen en hoewel het publiek nog wel even door had willen gaan, was het na twaalf punten afgelopen. Twaalf, over het algemeen, hoogstaande punten die intens werden beleefd. Op wedstrijdpunt kreeg de heerlijke tennispot een gepaste climax. Haase zocht de aanval en het net op, maar werd door een knappe lob verschalkt.

Bautista Agut vierde de zege alsof hij zijn eerste toernooizege boekte. In de finale speelt hij tegen de winnaar van het duel tussen Juan Martin del Potro en David Ferrer. Haase kan terugkijken op een geweldige week. Niet eerder haalde hij de laatste vier op een toernooi in de aanloop naar de Australian Open. Met een rugtas vol goede resultaten (ook nog kwartfinales in Pune) reist de kopman van het Nederlandse tennis af naar Melbourne, waar hij volgende week in de eerste ronde tegen een qualifier speelt.