De Groot heeft geleerd van Wimbledon-titel; media-aanvragen gebundeld

Nog amper bekomen van het succes van haar tweede Grand Slam-titel en de jetlag na de terugreis uit Australië stond Diede de Groot dinsdag de media te woord en woensdagavond zit de succesvolle rolstoeltennisster aan tafel bij Humberto Tan.

De ceremonie na de finale van de Australian Open tussen De Groot en Kamiji.

Allemaal het gevolg van haar succes op de Australian Open, waar ze na een zege over de nummer één van wereld, Yui Kamiji, haar tweede Grand Slam-titel in het enkelspel veroverde. "Er komt heel veel op me af", beaamt De Groot. "En het hoogtepunt moet nog komen. Vanavond bij RTL Late Night." Een primeur voor de 21-jarige De Groot, die wel eerder op lokale of regionale tv-zenders was te zien, maar nog nooit in een talkshow op de nationale tv. "Ik ben heel benieuwd wat er gaat gebeuren. Echt zenuwachtig ben ik (nog) niet. Het is wel bijzonder dat je als paralympiër de kans krijgt om op zo'n podium over je sport te praten. Een mooie kans om te laten zien wat wij doen."

De Groot heeft geleerd van de hectiek die ontstond na haar eerste Grand Slam-titel. "Iedereen wil wat van je. Na Wimbledon deed ik er twee weken over om iedereen te woord te staan. Dat was heel intensief. Nu hadden we één dag georganiseerd waarop we iedereen uitnodigden." Dat was dinsdag bij TV Nieuwe Sloot in Alphen aan den Rijn. "Er waren heel veel media aanwezig. Het was wel zwaar, omdat ik ook nog een beetje last van een jetlag."

De vergelijkingen met haar eerste Grand Slam-titel dringen zich overal op. Volgens De Groot was die Wimbledontitel veel onverwachter. "Het stond nog niet op de planning zegmaar. Dat was zo onverwacht, zo mooi voor mij. Dat blijft me altijd bij." Haar status is sindsdien veranderd –ze werd eind vorig jaar ook nog eens wereldkampioene- maar De Groot zag zichzelf voor de Australian Open niet als favoriete. "Ik wist dat er kansen waren, maar ook dat ik supergoed moest spelen om dat hele toernooi door te komen. Het blijft bijzonder."

Koppositie geen specifiek doel

Volgens De Groot had het in de finale, die ze met 7-6 (6), 6-4 won, ook zomaar de andere kant op kunnen vallen. "Ik had in de finale setpunten tegen in de eerste set. We zitten gewoon super dicht bij elkaar", aldus De Groot over de strijd met Kamiji, inmiddels een ware rivale.

De 23-jarige Japanse is twee jaar ouder en staat één plaats hoger op de wereldranglijst. Vooralsnog, want door de winst in Melbourne is het gat tussen de nummer één en twee van de wereld aanzienlijk geslonken. Het bereiken van de koppositie is niet een doel op zich voor De Groot. "Ik wil me focussen op verbetering, op de volgende Grand Slam. Ik hoop door alle mooie ervaringen weer een volgende stap te zetten en dan komt die nummeréén-positie vanzelf wel. Dat is nu niet een specifiek doel."

Titanenstrijd

De rivaliteit tussen de 21-jarige Nederlandse, met haar mokerharde slagen, en de 23-jarige Japanse, die met haar snelheid de meest onmogelijke ballen 'haalt', heeft alles in zich om uit te groeien tot een ware titanenstrijd.

De Groot staat nog altijd met 11-5 achter in de onderlinge duels met Kamiji, maar heeft nu wel de laatste drie ontmoetingen in haar voordeel beslist. Eind vorig seizoen won ze ook van de Japanse in de finale van de NEC Wheelchair Tennis Masters, de officieuze WK rolstoeltennis. "Zij staat nog steeds op nummer één, niet voor niks natuurlijk, maar ik heb nu wel de juiste tactiek gevonden om haar te verslaan. Dat lukt steeds beter, maar dat is geen garantie voor de toekomst. Zij blijft ook hard werken. Ik denk dat we nog heel veel mooie wedstrijden voor de boeg hebben. We maken elkaar beter."

Gevraagd naar de tactische details zegt De Groot: "Zij is een heel verdedigende speelster en daarom moet ik zorgen dat ik er elke bal bovenop zit, en dat ik klaar ben om uit te delen. Dat probeer ik zo goed mogelijk te doen. Voorheen maakte ik veel fouten daarin, maar het lukt me om dat steeds beter uit te voeren." Volgens De Groot worden de rally's steeds langer. "We houden het steeds langer vol. Het wordt best wel spectaculair. Ik hoop eigenlijk dat we ons allebei blijven verbeteren. De één vindt qua tactiek wat uit en dan anticipeert die ander daar weer op. Het zou mooi zijn als je elkaar op die manier telkens verbetert."

World Team Cup in Apeldoorn

De Groot is dit jaar ook in Nederland te bewonderen. Van 28 mei tot en met 3 juni speelt ze met Nederland op de World Team Cup, het landentoernooi voor rolstoeltenniss(t)ers. Dat is dit jaar in Apeldoorn. "Het is op gravel, dus een mooie oefening voor Roland Garros. Erg leuk dat het in Nederland is. Het is wel een bijzonder evenement omdat je als tennisser natuurlijk geen teamsporter bent, maar tijdens de WTC wel. Ik vind het altijd leuk en bijzonder om daar aan mee te doen."

Klik hier voor meer informatie over de World Team Cup.