Haase dendert door in Auckland

Robin Haase beleeft een ijzersterke start van het seizoen. Na zijn kwartfinale in Pune, India, heeft de Hagenaar zich in Auckland, Nieuw-Zeeland, geplaatst voor de halve finales. Onder meer dankzij een onderhandse service keerde Haase het tij in de eerste set.

Samenvatting van de partij tussen Haase en Gojowczyk. De onderhandse opslag is hierin niet te zien.

Haase was met 6-4, 6-4 te sterk voor Peter Gojowcyzk in een partij met breakpoints over en weer. De Duitser kreeg er verreweg de meeste, maar ging minder goed met zijn kansen om dan Haase. In de eerste set werkte Haase zes van de zeven breakpoints weg, in de tweede set twee van de drie. Gojowczyk stond in totaal zes breakpoints toe en werd vier keer gebroken.

Haase had aanvankelijk geen antwoord op het aanvallende spel van Gojowczyk en kwam met 0-3 achter. In de vierde game keek Haase wederom tegen breakpoints aan, maar met een onderhandse service en een aantal knappe punten brak Haase het ritme van de Duitser en pakte hij vijf games op rij. "Hij sloeg winner na winner. Ik had nog nooit zoiets gezien", refereerde Haase aan het begin van de partij. "Ik had geen idee wat ik moest doen, dus ik ben blij dat ik alsnog wist te winnen."

Haase nam een 2-0 voorsprong in set twee, maar ditmaal was het Gojowczyk die het omdraaide met drie games op rij. Haase werkte vervolgens een breakpoint weg met een keiharde eerste opslag. 

Op 4-4 plaatste Haase de cruciale break na een gemiste volley van Gojowczyk, die vergeefs nog 'hawkeye' aanvroeg. Serverend voor de wedstrijd moest Haase nog alle zeilen bijzetten, maar aan het einde van weer een 'deucegame' was de laatste fout van Gojowczyk er één te veel.

Gojowczyk, de nummer 65 van de wereld, had een ronde eerder lijstaanvoerder Jack Sock verrast. Haase (ATP 43) speelt in de halve finales tegen Roberto Bautista Agut, die Jiri Vesely met 7-6 (1), 6-2 versloeg. De enige eerdere ontmoeting tussen de twee was een prooi voor Haase. In 2013 won hij van de Spanjaard (ATP 21) op het gravel van Casablanca.

Het is pas de eerste keer dat Haase de halve finales bereikt van de ASB Classic in Auckland. Sterker nog, het is de eerste keer dat onze landgenoot tot de laatste vier reikt op een toernooi in de aanloop naar de Australian Open. 

Klik hier voor de loting van de ASB Classic in Auckland.