Tweede Grand Slam-titel voor De Groot in Melbourne

Diede de Groot heeft voor de tweede keer in haar loopbaan het enkelspel op een Grand Slam gewonnen. In de finale van de Australian Open was de rolstoeltennisster uit Woerden te sterk voor de nummer één van de wereld, Yui Kamiji uit Japan.

'Het was een zwaar gevecht'

De als tweede geplaatste De Groot versloeg de 23-jarige Japanse met 7-6 (6) en 6-4. Kamiji was titelverdediger in Melbourne. Ze won vorig jaar in de eindstrijd van de inmiddels gestopte Jiske Griffioen.

In een spannende eerste set met acht breaks trok De Groot uiteindelijk met 8-6 in de tiebreak aan het langste eind. Kamiji mocht bij een stand van 6-5 serveren voor setwinst, maar na een lange game sleepte De Groot er knap een tiebreak uit.

De Groot kwam in de tweede set gelijk met 3-0 voor, maar de Japanse kwam terug tot 3-2. Daarna liep de speelster uit Woerden wederom uit. Ze nam een 5-2 voorprong. Kamiji kwam nog terug tot 5-4, maar De Groot haalde de winst binnen, 6-4. ''Het was een zwaar gevecht'', zei De Groot tijdens de prijsuitreiking.

Na haar zege vorig jaar op Wimbledon is de winst op de Australian Open de tweede Grand Slam-titel in het enkelspel voor De Groot. In Londen won ze in de eindstrijd van Sabine Ellerbrock uit Duitsland.  

Rivalen

Het is voor de tweede keer op rij dat De Groot haar Japanse rivale verslaat (in de finale van een groot toernooi). Eind vorig jaar deed ze dat op de NEC Wheelchair Tennis Masters in London voor de eerste keer na zes nederlagen op rij. De stand in de onderlinge ontmoetingen is nog altijd 11-5 in het voordeel van de 23-jarige Kamiji, maar de 21-jarige De Groot knaagt met haar laatste twee zeges overduidelijk aan de status van 's wereld beste rolstoeltennisster.