Vier toptienspelers, Haase en wereldtop in rolstoeltennis kleuren ABN AMRO WTT

Kwaliteit is gewaarborgd op de 45ste editie van het ABN AMRO World Tennis Tournament (12-19 februari). Met vier spelers uit de top tien en tal van aansprekende namen, waaronder Robin Haase, valt er veel te genieten. Ook in het rolstoeltennis is de wereldtop te bewonderen in Ahoy.

Toernooidirecteur Richard Krajicek verwelkomt weliswaar geen speler uit de 'Big Four', maar met Alexander Zverev (FOTO), Grigor Dimitrov, Nick Kyrgios en Lucas Pouille is de toekomst van het mondiale mannentennis van de partij in Rotterdam. En wat te denken van drievoudig Grand Slam-kampioen Stanislas Wawrinka, David Goffin en de ervaren toppers Jo-Wilfried Tsonga (altijd goed voor spektakel), Tomas Berdych en Roberto Bautista Agut.

In de schaduw van deze grote namen zullen aanstormende talenten als Andrey Rublev en Karen Kachanov, allebei uit Rusland, voor een verrassing willen zorgen in Ahoy. Rublev brak afgelopen jaar door op de US Ope, waar hij in de kwartfinales verloor van Rafael Nadal. Het is vaak alles of niets bij de twintigjarige Rus, die angst inboezemt met zijn mokerharde slagen. Dit jaar haalde hij al de finale in Doha.

Hoogstaand tennis is gegarandeerd met dit ijzersterke deelnemersveld. "We zijn trots op het deelnemersveld. Het is in de breedte zeer sterk, met een aantal van de huidige wereldtoppers als blikvangers. Dat Goffin na zijn topjaar in 2017 ook naar Rotterdam komt is goed nieuws voor de fans", aldus Krajicek over de vierde speler uit de top tien die zijn opwachting maakt.

Wildcards

Krajicek vergeeft nog wildcards in de aanloop naar het toernooi en de eerste is voor Felix Auger-Alliasime. De zeventienjarige belofte uit Canada gaat zijn debuut maken in een ATP-toernooi. "Wij helpen hem om zijn eerste stap naar een profcarrière te zetten," aldus Krajicek op de toernooiwebsite. "Ons toernooi bewaart goede herinneringen aan zulke talenten, want ook Roger Federer, Grigor Dimitrov en Alexander Zverev zijn ooit met een wildcard in Rotterdam begonnen. Het was leuk dat Auger-Aliassime eerst nog even bedenktijd vroeg nadat ik hem voor het toernooi had benaderd." Auger-Aliassime maakte afgelopen jaar indruk op de Challengertour met twee toernooizeges.

Naast alle grote namen en mondiale talenten is Robin Haase één van de grootste publiekstrekkers. In zijn huidige vorm is het interessant om te zien hoe ver de beste Nederlandse tennisser kan komen. Vorig jaar moest Haase in de tweede ronde buigen voor Goffin na een spannende driesetter. Één keer haalde hij de kwartfinales, in 2008.

Rolstoeltennis

Dat het ABN AMRO World Wheelchair Tennis Tournament in tien jaar tijd een behoorlijke status heeft opgebouwd blijkt uit het deelnemersveld. Vrijwel de complete top van het mannelijke rolstoeltennis is aanwezig. Gustavo Fernandez (ARG, nr 1 van de wereld), Alfie Hewett (GBR, 2), Stephane Houdet (FRA, 3), Gordon Reid (GBR, 4), Nicolas Peifer (FRA, 5), Stefan Olsson (ZWE, 6), Shingo Kunieda (JAP, 7), Joachim Gerard (BEL, 8), Takashi Sanada (JAP, 9), Maikel Scheffers (NED, 11) en Evans Maripa (ZAF, 12).

De enige beschikbare wildcard is voor de achttienjarige Nederlander Ruben Spaargaren. Toernooidirecteur Esther Vergeer benadrukt dat het toernooi van de rolstoeltennissers volledig is geïntegreerd, als één van de weinige ATP-evenementen. "Dat zorgt voor een bijzondere sfeer."

Volg de verrichtingen van onze landgenoten via www.knltb.nl. Kaarten zijn verkrijgbaar via de toernooiwebsite. Klik hier voor meer informatie.