Federer: 'Ik heb het altijd naar mijn zin in Rotterdam'

Als grote verrassing werd Roger Federer op het laatste moment toegevoegd aan het deelnemersveld van het ABN AMRO World Tennis Tournament. De twintigvoudig Grand Slamkampioen gaat in Ahoy opnieuw op jacht naar de nummer één-positie. De koppositie die de 36-jarige Zwitser in 2012 voor het laatst bemande.

''Ik had zeker niet verwacht de Australian Open dit jaar te winnen, want de laatste keer dat ik een Grand Slamtitel met succes verdedigde is zo’n tien jaar geleden. Dat was de US Open in 2007, 2008. Na de World Tour Finals van vorig jaar dacht ik niet meer aan de ranglijst. Maar dat veranderde dus na de succesvolle Australian Open.''

In Australië voegde Federer een twintigste Grand Slamtitel aan zijn toch al indrukwekkende palmares. De maand februari plande hij nog niet volledig, zodat hij flexibel zou zijn. ''Ik wist dat ik deze periode in Zwitserland in de bergen zou verblijven en dat daarom het toernooi in Rotterdam een optie zou zijn.''

Federer, die het ATP 500-toernooi in Ahoy in 2005 en 2012 op zijn naam schreef, is extra gemotiveerd om ook dit jaar als winnaar van de baan te stappen. Bij het bereiken van de halve finale zal hij de nummer één-positie overnemen van Rafael Nadal. ''Ik hou van het spelen op indoorbanen. Ik heb het ook altijd naar mijn zin in Rotterdam. En de mogelijkheid om deze week weer nummer één van de wereld te worden werkt zeer motiverend. Ik ben hier dus niet zomaar, maar bijzonder gretig.''

Over Ahoy is Federer ook zeer te spreken. ''Het stadion heeft volgens mij sinds de laatste keer dat ik hier was in 2013 weer een upgrade gekregen. Maar als ik aan Rotterdam denk dan gaan mijn gedachten meestal als eerste terug naar 1999 toen ik mijn debuut maakte. Dat was toen echt mijn doorbraaktoernooi. Ook al won ik daarna zes maanden geen enkele wedstrijd meer, haha!''

Woensdagavond is Ruben Bemelmans (ATP-116) de eerste tegenstander van de Zwitser. Federer speelde nog niet eerder tegen de dertigjarige Belg, die zich via de kwalificaties naar het hoofdtoernooi sloeg. ''Ik ken hem een klein beetje, maar nog niet genoeg. Ik heb dus nog wat scouting te doen. Maar eigenlijk probeer ik mij het meest op mijn eigen spel te focussen.''

Woensdagavond om 19.30 uur start de jacht op de koppositie echt voor Federer. De partij Federer-Bemelmans is de eerste wedstrijd van het avondprogramma in Ahoy.