Tallon Griekspoor: 'Een droom die uitkomt'

Tallon Griekspoor glunderde na afloop van zijn gewonnen wedstrijd tegen Stan Wawrinka van oor tot oor. De nummer twee van Nederland versloeg in de eerste ronde van het ABN AMRO World Tennis Tournament de drievoudig Grand Slamkampioen in drie sets: 4-6 6-3 6-2.

Na afloop was Griekspoor dan ook voor even in de wolken. ''Ongelooflijk dat ik Wawrinka in Ahoy voor eigen publiek heb verslagen. Het is een droom die uitkomt.''

Wawrinka maakte vorige maand zijn rentree na een maandenlange revalidatieperiode in verband met een knieoperatie die hij vorig jaar moest ondergaan. De voormalige nummer drie van de wereld is nog niet op topniveau. Dat wist Griekspoor ook en daar maakte hij naar eigen zeggen goed gebruik van. ''Ik heb hem vorige week zien spelen en toen zag ik dat zijn knie nog niet honderd procent in orde was. Het plan was dan ook om hem pijn te doen aan zijn forehandkant. Bij 3-1 in de eerste set zag ik hem naar zijn forehandhoek lopen en dat ging niet lekker, daar maakte ik vervolgens optimaal gebruik van.''

Vorig jaar maakte de 21-jarige speler uit Nieuw-Vennep zijn debuut in Ahoy. Hij verloor toen in de openingsronde in straight sets van Gilles Muller, maar heeft daar wel van geleerd. ''De ervaring die ik vorig jaar op het centre court opdeed kwam goed van pas. Met de zenuwen viel het voorafgaand aan deze partij dan ook mee. Totdat ik het stadion binnenliep, toen kreeg ik wel even kippenvel.''

In de tweede ronde staat voor Griekspoor sowieso een krachtmeting met een landgenoot te wachten. Robin Haase of Thiemo de Bakker, die het woensdagmiddag in hun eerste rondepartij tegen elkaar opnemen, gaat spelen tegen zijn Davis Cupteamgenoot voor een kwartfinaleplek tegen mogelijk Roger Federer. ''Alleen maar mooi dat er sowieso een Nederlander in de kwartfinale staat. Bizar dat Robin en Thiemo tegenover elkaar staan in de eerste ronde. Ik ken beiden jongens goed en ga morgen lekker naar hun wedstrijd kijken.''

Een voorkeur heeft de nummer 259 van de wereld niet. ''Het maakt mij niet uit tegen wie ik ga spelen. Ik ga eerst van deze overwinning genieten.''

Video's

Wawrinka kende de nummer 259 van de wereld niet, maar was niet verrast door het goede spel van de 21-jarige wildcardspeler uit Nieuw-Vennep. ''Ik heb voor de wedstrijd enkele video’s van hem bekeken en zag direct dat hij een goede service heeft en agressief baselinespel.''

Drievoudig Grand Slamkampioen Wawrinka onderging vorig jaar een knieoperatie en is naar eigen zeggen nog niet volledig in vorm. ''Ik ben onderweg om weer op mijn oude niveau te komen, maar dat gaat met de nodige ups en downs. Vandaag was geen goede dag, maar ik blijf elke dag hard werken om beter te worden.''

De voormalige nummer drie van de wereld was duidelijk in zijn analyse van de wedstrijd tegen Griekspoor en gaf zijn tegenstander alle credits. ''Ik heb vandaag van een betere speler verloren. Tallon serveerde erg goed en maakte weinig onnodige fouten. Hij is een veelbelovende speler.''