Erelijst World Team Cup: duizelingwekkende cijfers Nederlandse vrouwen

Als de Nederlandse vrouwen dit jaar (28 mei-3 juni) in Apeldoorn de titel weten te heroveren op de World Team Cup kronen ze zich voor de dertigste keer tot 's werelds beste op het landentoernooi. Duizelingwekkend zijn de cijfers van de Nederlandse vrouwenteams op de World Team Cup door de jaren heen, maar ook bij de mannen, junioren en quads spreekt Oranje meer dan een woordje mee. Een overzicht van de prestaties door de jaren heen.

Het gouden damesteam van 2015.

In 1985 vond de eerste editie plaats van de rolstoeltennisvariant van de Davis Cup/Fed Cup. Een jaar later deden de vrouwen voor het eerst mee en dat betekende de start van een oranje gekleurde succesreeks, waarin onze landgenoten slechts drie keer niet de trofee mee naar huis namen (1994, 1999 en 2017). Tussen 1999 en 2017 bleven onze landgenotes dus ongeslagen. Het was het tijdperk van Esther Vergeer en Jiske Griffioen, die beide dertien keer de beker omhoog tilden en daarmee recordhouder zijn. Vergeer veroverde al die titels bij de senioren, omdat er in haar jeugd nog geen juniorencategorie was op de World Team Cup. Griffioen boekte twee van die dertien zeges in het juniorentoernooi en is daarmee een van de tien spelers die zowel de senioren- als de juniorenbokaal wonnen. Maikel Scheffers, Tom Egberink, Korie Homan, Aniek van Koot, Diede de Groot (uit Nederland), Stefan Olsson (uit Zweden), Gordon Reid, Alfie Hewett en David Philipsson (uit Groot-Brittannië) zijn de andere.

Met Robin Ammerlaan en Eric Stuurman heeft Nederland ook bij de mannen twee van de meest succesvolle spelers. Ammerlaan pakte maar liefst zes keer goud, vijf keer zilver en twee keer brons. Stuurman won vijf keer en pakte drie keer zilver en eenmaal brons. Maikel Scheffers en Ronald Vink, die tot het pensioen van laatstgenoemde een succesvol duo vormden, wonnen vier keer de World Team Cup en haalden daarnaast nog zes keer de finale en pakten twee keer brons.

Junioren en quads

Voor de junioren (waar jongens en meisjes samen spelen) is er sinds 2000 een eigen toernooi en net als bij de vrouwen is Nederland ook in deze categorie is het succesvolste land. De laatste van zeven titels dateert echter wel van zes jaar geleden (2001, 2002, 2004, 2008, 2009, 2010 en 2012).

Twee jaar voor de junioren kregen de quadspelers hun eigen toernooi en de Nederlanders waren er voor het eerst bij tijdens de derde editie (in 2000). In 2004 haalden onze landgenoten voor het eerst de finale en in 2007 herhaalden ze deze prestatie. Een jaar later was de eerste, en tot dusverre enige, titel een feit.

Eigen bodem

Dit jaar vindt de World Team Cup voor de vierde keer plaats in Nederland. Aan de drie eerdere edities op eigen bodem bewaart de oranje-equipe goede herinneringen. Zowel in 1995 (Roermond), 2005 (Groningen) als 2014 (Alphen aan den Rijn) grepen de Nederlandse vrouwen de zege en in 2005 zorgden de mannen voor dubbel feest. Vier jaar geleden in Alphen aan den Rijn was er naast goud voor de vrouwen, zilver voor de mannen en brons voor de junioren. Diede de Groot deed in dat jaar, 2014, voor de vierde en laatste keer mee met de junioren. In 2015 en 2016 maakte De Groot onderdeel uit van het winnende vrouwenteam. Vorig jaar was China verrassend te sterk in de finale.

De opmars van De Groot in de afgelopen seizoenen is ongekend en de nu 21-jarige Nederlandse bevestigde haar suprematie onlangs door (op 26 maart) de nummer één-positie op de wereldranglijst over te nemen van de Japanse Yui Kamiji. Ze bereikte die mijlpaal met een overwinning in de finale van de Cajun Classic op de Chinese Zhenzhen Zhu, die haar vorig jaar dwars zat in de finale van de World Team Cup.

Volg alles over de World Team Cup op www.knltb.nl en www.worldteamcup2018.com.