Revanchegevoelens zijn extra motivatie voor De Groot op World Team Cup

Na de nederlaag vorig jaar in de finale van de World Team Cup leven er zonder meer revanchegevoelens bij Diede de Groot, die bijna een jaar geleden tot haar grote spijt China er met de trofee vandoor zag gaan. In Apeldoorn verwacht de nummer één van de wereld wederom veel concurrentie uit Azië als onze landgenotes op jacht gaan naar de dertigste titel in het landentoernooi voor rolstoeltenniss(t)ers.

Van 28 mei tot en met 3 juni komen bij de verenigingen TC Sprenkelaar en TV De Maten in Apeldoorn de beste rolstoeltenniss(t)ers ter wereld in actie. Op de 33 ste editie van het evenement voor vrouwen –in het eerste jaar, 1986, deden alleen de mannen mee- is Nederland zoals altijd de te kloppen natie. De formatie van bondscoach Dennis Sporrel, bestaand uit drie speelsters van de mondiale top vijf (Diede de Groot, Aniek van Koot en Marjolein Buis) en Michaëla Spaanstra, is bovendien gebrand op revanche na de nederlaag van vorig jaar in de finale. China won toen verrassend beide enkelspelen. Van Koot moest haar meerdere erkennen in Huamin Huang en Zhenzhen Zu klopte De Groot. Beide in drie sets. "Gewoon een heel goeie speler. Je kwam die Chinese spelers haast nooit tegen en dan speel je er ineens tegen op de World Team Cup. Dan wordt je verrast. Inmiddels zie je ze iets vaker."

Dit jaar is China weer een geduchte tegenstander en De Groot verwacht ook veel concurrentie van Japan, met haar inmiddels grote rivale Yui Kamiji. Duitsland doet niet mee en het team van Groot-Brittannië mist wereldtopper Jordanne Whiley. "Die is met zwangerschapsverlof", weet De Groot.

Nummer één

De Groot nam onlangs een beetje wraak voor de nederlaag tegen China door in de finale van de Cajun Classic, een rolstoeltennistoernooi in de VS, Zhu te verslaan en en passant de nummer één-positie op de wereldranglijst over te nemen van Yui Kamiji. Nummer één van de wereld, het klinkt De Groot af en toe nog steeds wat onwerkelijk in de oren. Jarenlang leefde ze toe naar die mijlpaal. "Als je jong bent, breng je spelenderwijs de tijd door op de tennisbaan, maar de afgelopen pakweg vijf jaren heb ik er keihard voor gewerkt en zo 'n beetje iedere dag er naar toe geleefd. In mijn ogen is het de laatste jaren heel snel gegaan met mij. Ik vind het heel bijzonder dat ik dit nu al mag meemaken", aldus de 21-jarige De Groot, die langzamerhand begint te wennen aan het feit dat ze als favoriet wordt gezien voor (grote) toernooien. "Maar het blijft toch ook wel een gek idee. Ik zal zelf nooit zeggen dat ik de favoriet ben. De buitenwereld doet dat misschien wel, maar er zijn zoveel goeie spelers", vindt De Groot.

Negeren doet ze de berichtgeving in de media over haar successen niet. "De aandacht is wel leuk, maar ik lees het, en daarna leg ik het naast me neer. Voor toernooien probeer ik het wel zo veel mogelijk te vermijden." Het is een 'tactiek' ingegeven door bescheidenheid en gezond verstand. "Het is een stukje druk dat ik mezelf niet wil opleggen. Ik bekijk het wedstrijd voor wedstrijd."

Geen druk

Naar eigen zeggen heeft De Groot ook geen last van druk met het oog op de World Team Cup, ondanks dat de Nederlandse vrouwen in eigen land de huizenhoge favoriet zijn. "Ik vind het vooral erg leuk. Die kans krijg je namelijk niet vaak (zo'n groot toernooi spelen in eigen land)." Op de Wheelchair Doubles Masters eind vorig seizoen in Bemmel konden De Groot, Van Koot, Buis en Spaanstra al ervaren hoe het is om te tennissen voor eigen publiek. "Dat was een heel mooie ervaring", vond De Groot. "Iedereen was erg enthousiast."

Van druk heeft De Groot dus geen last, maar revanchegevoelens zijn er des te meer na de verloren finale van vorig jaar tegen China. "Die zijn er zeker", zegt De Groot strijdlustig. "Het maakt dat ik extra graag wil winnen." Ook het spelen voor eigen publiek is een extra motivatie. "Ik kan familie, vrienden,fans en sponsoren uitnodigen. Ik heb er heel veel zin in om straks met hen op de tribune te vlammen."

Voor meer over de World Team Cup ga naar www.worldteamcup2018.com.