Rus verliest van emotionele Vandeweghe in Rosmalen

Arantxa Rus heeft zich niet geplaatst voor de kwartfinales van de Libéma Open in Rosmalen. De speelster uit Monster verloor van een emotionele nummer één van de plaatsingslijst, Coco Vandeweghe.

Rus ging met 7-5 en 6-3 onderuit tegen de Amerikaanse nummer zestien op de wereldranglijst. Vandeweghe liet na de winst in beide sets haar emoties de vrije loop. Ze huilde op de schouder van haar coach Pat Cash. ''Ik ben een vrouw, die huilen wel eens'', bagatelliseerde Vandeweghe haar huilbuien na afloop.

Rus speelde prima tegen Vandeweghe. Ze kwam wel met 0-2 achter in de openingsset, maar daarna bleef ze goed rustig in de rally's. Rus kwam terug tot 2-2. Uiteindelijk draaide de eerste set uit op een tiebreak. Vandeweghe kwam met 2-0 voor, maar daarna won Rus knap drie punten op rij. Dat leverde frustratie op bij Vandeweghe, die met haar racket gooide. De Amerikaanse bleef echter bij de les en met een ace haalde ze de tiebreak binnen, 7-4.

Na haar eerste huilbui leek Vandeweghe, tweevoudig winnares in Rosmalen, los. Ze won de eerste twee games in de tweede set op love. Maar met een goede backhand maakte Rus de break achterstand gelijk ongedaan. Een nieuwe break op 4-3 leverde Vandeweghe een 5-3 voorsprong op. Na haar tiende ace was de buit binnen voor Vandeweghe, 6-3.

Rus stond voor het tweede jaar op rij in het hoofdtoernooi in Rosmalen. De 27-jarige speelster uit Monster haalde vorig jaar de laatste acht op het Brabantse gras.