Veerkrachtige Bertens knokt zich voorbij verliezend finalist in Rosmalen

Een mentaal sterke en veerkrachtige Kiki Bertens heeft de tweede ronde bereikt van de Libéma Open. De Nederlandse nummer één klopte de verliezend finalist van vorig jaar, Natalia Vikhlyantseva, met 5-7, 6-3, 7-6 (5).

Het was veelzeggend dat Bertens uitgerekend met een slice-backhand, een beproefd recept op gras, het wedstrijdpunt creëerde dat haar de winst bracht. Vikhlyantseva wist er gedurende de partij vaak geen raad mee en versloeg zich meer dan eens op deze wat tragere ballen van Bertens. Zo ook op 5-5 in de tiebreak van de derde set, toen de Russin een fout produceerde na een slice-backhand die over het net scheerde. Met een goede eerste opslag sleepte Bertens vervolgens, na bijna twee en een half uur, de zege uit het vuur.

Bertens had een lastig middag op een winderig centre court tegen een opponente die veelal alles-of niets speelde. Aan het einde van de eerste set was dit plotseling alles. Geïnspireerd door het wegwerken van drie setpunten voor Bertens bij een 5-3 stand kende de liefhebber van snelle banen een sterke fase. Bertens had even geen antwoord op de harde, strakke ballen van Vikhlyantseva, die plotseling bijna allemaal goed vielen. Vier games op rij gingen verloren en daarmee de set.

Des te knapper, na deze mentale tik, was het herstel in set twee. Het ging 'on serve' voordat Bertens in de zevende game het eerste breakpoint van de set benutte. Met een dubbele break maakte ze het op 5-3 af. Deze laatste break gaf Bertens het servicevoordeel in de beslissende set.

Herhaling van zetten

Daarin leverde ze al in de eerste game haar opslag in, maar herstelde ze dat direct met een 'rebreak'. Bertens liep vervolgens uit naar 3-1 en 5-2 voordat het onheil, net als in de eerste set, toesloeg. Twee wedstrijdpunten op de service van Vikhlyantseva waren niet aan onze landgenote besteed, maar daar kon ze weinig aan doen. Met twee prima eerste opslagen en nog twee goede punten werkte de Russin zich uit de problemen. Een derde wedstrijdpunt diende zich aan op 5-4, maar met opnieuw een goede eerste opslag werkte Viklyantseva deze weg.

Vierde landgenoot in tweede ronde

In de zenuwachtige tiebreak ging het op en neer tot en met 5-5. Bertens pakte de laatste twee punten en werd daarmee na Robin Haase, Bibiane Schoofs en Arantxa Rus de vierde landgenoot in de tweede ronde van het grastoernooi voor mannen en vrouwen.

In de tweede ronde wacht een duel met de Belgische Kirsten Flipkens, met wie ze een duo vormt in het damesdubbelspel. Eerder dit jaar verloor Bertens van Flipkens in de kwartfinales van het WTA-toernooi in Nürnberg (gravel), na een tiebreak in de derde set. Flipkens is de huidige nummer zestig van de wereld. Bertens staat 21ste.

Ga voor meer informatie naar www.libema-open.nl